Samen slapen en het bed delen kan dankzij het koppelbed ook in een zorgomgeving.
Samen slapen en het bed delen kan dankzij het koppelbed ook in een zorgomgeving.
Special Roparun Roparun

Nabijheid en intimiteit dankzij koppelbed

Rotterdam - Roparun steunt gemiddeld zo'n driehonderd projecten per jaar ten behoeve van ondersteunende zorg voor mensen met kanker. Om deelnemers een tastbaar voorbeeld te geven van een van deze goede doelen, staat dit jaar het project koppelbedden centraal.

Er zijn al ruim honderd aanvragen van zorginstellingen gehonoreerd, meldt projectcoördinator Wies Wagenaar. De verwachting is dat er landelijk behoefte is aan nog zeker vier keer zoveel koppelbedden.

Koppelbed 'De Bijrijder' is een uitvinding die mensen in een zorgomgeving bij elkaar brengt. Partners die jarenlang een bed deelden kunnen dat blijven doen, ook als één van hen verpleegd wordt. Het koppelbed bestaat uit een frame en een matras met een verbreding. Door het koppelbed op gelijke hoogte tegen het zorgbed aan te schuiven en vast te zetten, ontstaat een volwaardig tweepersoons hoog-laagbed. Het zorgbed kan eenvoudig vrijstaand worden gemaakt voor zorgtaken, tegelijkertijd is het een ideale oplossing wanneer mensen ziek zijn en niet meer bij elkaar kunnen wonen.

"De reacties van partners van ernstig zieke patiënten zijn hartverwarmend", aldus Wagenaar, die al lange tijd werkzaam is als netwerkcoördinator palliatieve zorg en betrokken is geraakt bij dit project. "Nabijheid en intimiteit kunnen zo'n troost zijn. De wens kwam van een lid van de cliëntenraad van een verpleeghuis in Kampen. Haar moeder was overleden en ze had in de laatste levensfase het intieme contact erg gemist. Om anderen te helpen, ging ze op zoek naar een koppelbed maar kon niets vinden. Ze kwam in contact met speciaalzaak Multisleep, die het koppelbed ontwikkelde. De eerste koppelbedden, in Noordoost-Overijssel, zijn nu een jaar in gebruik. Sinds de Roparun-organisatie het als goed doel heeft omarmd, zijn de bekendheid en de vraag enorm toegenomen."

Alle netwerkcoördinatoren palliatieve zorg in Nederland ontvangen speciale aanvraagformulieren waarop zorginstellingen goed moeten toelichten waarom ze een koppelbed nodig hebben en hoe ze het gaan gebruiken. 

Een toetsingscommissie beoordeelt de aanvragen.  Meer op www.roparun.nl/koppelbed

Meer berichten