Ook vorig jaar waren de patiënten van Erasmus MC-Daniel den Hoed al verhuisd, maar was er wel nog steeds een feestelijke ontvangst bij het Familiehuis.
Ook vorig jaar waren de patiënten van Erasmus MC-Daniel den Hoed al verhuisd, maar was er wel nog steeds een feestelijke ontvangst bij het Familiehuis. (Foto: Mirjam Lems)
Special Roparun Roparun

Emoties en dankbaarheid bij familiehuis

Rotterdam - Roparun-teams die op de route door Rotterdam-Zuid het Familiehuis Daniel den Hoed passeren wacht elk jaar een warm onthaal. Verzamelde vrijwilligers en familieleden van kankerpatiënten nemen letterlijk de oranje hoed af voor de deelnemers. Op een geveldoek staat met grote letters 'Roparun bedankt!' en drumster Jessie en een speaker zorgen voor verstrooiing.

Veel teamleden hebben familieleden en bekenden die in Erasmus MC-Daniel den Hoed zijn behandeld of verpleegd. Wanneer zij het ziekenhuis passeren denken zij terug aan een moeilijke periode, waarin zij in het familiehuis steun vonden en een slaapplaats dichtbij hun dierbaren.

"Het is altijd een beladen doorkomst, met een lach en een traan", schetst Rachel Maréchal, directeur van het familiehuis. "Je ziet dat teams even stilstaan voordat ze, vaak stapvoets, hier voorbij komen. Maar we zorgen ook voor een feestelijke sfeer. Er is een ballonnenboog en voor de mensen die aanmoedigen en teamleden die hier even willen blijven, zijn er kraampjes en terrasjes met eten en drinken."

Omdat de oncologische patiënten en zorgverleners zijn gehuisvest in het nieuwe Erasmus MC op de Rechter Maasoever, zijn er net als vorig jaar weinig of geen patiënten en ziekenhuismedewerkers meer in het publiek op de Groene Hilledijk. Applaus en dankbare gezichten van mensen in witte jassen, rolstoelen en ziekenhuisbedden maakten de beleving tijdens eerdere Roparun-edities extra emotioneel. Het Familiehuis Daniel den Hoed werd in 1992 geopend, het jaar ook van de eerste Roparun.
Sindsdien is er een bijzondere band en ontvangt de stichting regelmatig een bijdrage uit de opbrengsten. Dit jaar was dat bijvoorbeeld een bedrag van 100.000 euro voor de exploitatie, in 2014 is in totaal 1,7 miljoen toegezegd voor het nieuwe familiehuis.

Project Little C De nieuwbouw komt dichtbij het Erasmus MC Kanker Instituut, in project Little C aan de 's-Gravendijkwal. Het familiehuis krijgt er 24 kamers en 6 studio's en wordt eind 2020 in gebruik genomen.

Meer berichten