Special Roparun Roparun

Team Politiek Rotterdam

Rotterdam - Politici die in het Rotterdamse stadhuis soms grote meningsverschillen uitvechten, zijn tijdens de Roparun opvallend eensgezind. Alle gemeenteraadsfracties verenigen zich en zowel coalitie- als oppositiepartijen nemen deel in Team Politiek Rotterdam. Er gaan ook twee wethouders mee: Judith Bokhove (GroenLinks) en Said Kasmi (D66). Onderweg wordt ook over politiek gesproken, maar veelal met de nodige humor. 

"Iedereen die in de politiek zit, is gedreven," weet Vincent Karremans, loper van het team en voorzitter van de VVD-fractie, "en er spelen altijd wel controversiële onderwerpen. Maar we praten tijdens de Roparun en onze gezamenlijke trainingen echt ook wel over andere dingen." 

"In de raadszaal willen we elkaar nog wel eens in de haren vliegen," vult Jaap Rozema van de Partij voor de Dieren aan, "maar één keer per jaar sluiten wij de rijen. Het is fantastisch om te zien dat er rond de Roparun een enorme saamhorigheid is. Als we dan over politiek praten, is dat meestal met een knipoog. Bij een incident of een individuele actie hoor je: 'daar ga ik een motie over indienen', of 'wacht maar op mijn schriftelijke vragen'. Vorig jaar was er nog geen coalitie-akkoord en werden er grappen gemaakt als bijvoorbeeld een loper en een fietser samen op weg gingen. Zo van: je snapt wel waar die het over gaan hebben…"

Karremans en Rozema hebben allebei de Rotterdam Marathon gelopen, maar weten heel goed dat de Roparun van een andere orde is. "Goed slapen en eten is belangrijk", zegt Rozema, die voor de derde keer meedoet. "Op zondagmiddag komt de man met de hamer, want dan heb je een paar keer twee tot vier uur geslapen en moet je nog heel België door. Maar naarmate je Rotterdam nadert, zijn er steeds meer festiviteiten. Hele dorpen lopen uit. Ossendrecht en Zele zijn bijvoorbeeld leuke doorkomsten. Je leeft dan al helemaal toe naar de gezamenlijke finish. Als je op de Laan op Zuid bent zie je de stad en krijg je vleugels."

"Ik heb al wel wat trainingskilometers in de benen", meldt Karremans, voor wie dit de eerste Roparun wordt. "Ik sport bijna elke dag en heb het voordeel dat ik lange benen heb. Maar het is wel een pleuris-eind. En ik moet oppassen dat ik niet te hard start. Ik ben competitief, dan krijg je dat. Voor mij is deze estafetteloop extra bijzonder omdat ik het voorbeeld volg van mijn vader. Die liep in 2003 de Roparun toen mijn moeder heel ziek was. Daarna dacht ik elk jaar weer: ik wil in zijn voetsporen treden. Hij is ook flink aan het fundraisen nu. Ons team heeft al een mooi bedrag bij elkaar gebracht. En wat het extra bijzonder maakt, is dat we met deelnemers van heel verschillende politieke partijen gezamenlijk en unaniem voor dit goede doel gaan."

Meer berichten