Kleding Rotterdam
Kleding Rotterdam (Foto: Dialect 2.0)

Kledinglijn Babet met Rotterdams dialect

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl!

De 23-jarige Babet Ammerlaan heeft begin juni haar eigen kledinglijn Dialect 2.0 gelanceerd, volledig geïnspireerd op Nederlandse dialecten. Zij verkoopt truien, t-shirts en tassen bedrukt met teksten uit (onder andere) het Rotterdams. Daarnaast gaat zij op zoek naar verhalen van mensen die trots zijn op de stad of streek waar ze vandaan komen.

Babet heeft inmiddels drie jaar een relatie met de Twentse Barbara en hierdoor ontstond haar fascinatie voor Nederlandse dialecten en streektalen. Zelf is zij afkomstig uit Leiden en de (taal)verschillen tussen Leiden en Twente vielen haar meteen op. Iedereen mag trots zijn op waar je vandaan komt en dat is precies het doel van het platform. ‘De uitspraken die in een bepaalde stad of streek worden gedaan, zeggen iets over de cultuur van die streek’.

Inmiddels woont Babet in Rotterdam en voelt zich een echte Rotterdammert. De cultuur van de Rotterdammers is vooral hard werken, dat zie je ook terug in de taal. Een bekende Rotterdamse uitspraak is dan ook: ‘Hard voor weinig, nooit chagrijnig’. Op de kleding zijn onder andere de teksten ‘lope te lope’, ‘groos’ en ‘ja toch, niettan?!’ te vinden.

Naast de kleding is er ook een podcast en het doel hiervan is het overbrengen van informatie over dialecten. In de podcast wordt elke maand een gast geïnterviewd die trots is op zijn of haar stad/streek. Het gaat hierbij om het verhaal achter de taal en wat een bepaalde stad of streek voor iemand zo bijzonder maakt.

De kleding en podcast zijn te vinden via www.dialect20.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden