Station krijgt hoofdrol in dansfilm

Rotterdam - Hoe maak je als mens contact met de gebouwde omgeving? Filmmaker Monica Ruiz onderzoekt de grens tussen ratio en gevoel in de korte film 'Symfonie van het Lichaam'. Twee vooraanstaande Spaanse artiesten interpreteren hun contact met de ruimte in dans en muziek. Vrijdag 14 juni gaat de film in première in het charismatische POST gebouw. Een feestelijk evenement in het kader van Rotterdam Architectuur Maand, aangekleed met een gesprek met onder meer Jan Benthem en een live performance van de artiesten uit de film.

Ode aan het lichaam
'Symfonie van het Lichaam' is een korte dansfilm (17 minuten) over architectuur van Monica Ruiz met flamencodanser Eduardo Guerrero en zanger en saxofonist Antonio Lizana op het station Rotterdam Centraal. Het is een ode aan het vermogen van het lichaam om ruimte te claimen in de overdonderende architectuur van Rotterdam.

Researchbezoek met Jan Benthem
Station Rotterdam Centraal is ontworpen door Team CS, architecten van West 8, MVSA Meyer, Van Schooten Architecten en Benthem Crouwel Architects. Als onderdeel van de research voor de film bezocht Monica Ruiz station Rotterdam Centraal met Jan Benthem, van het laatstgenoemde bureau. Samen spraken ze over de motivaties achter het ontwerp en de impact van ruimte. Centraal stond de interactie van de mens en het gebouw. Geeft dit grootse gebouw ook ruimte aan de wil van het individu?

"Jan wilde de aankomst op het perron de allure geven van de aankomst in een wereldstad. Alsof je direct van de trein de stad in stapt. Mijn vraag is of allure gepast is om intieme herinneringen op te bouwen, zoals je dat graag doet op een perron", aldus filmmaakster Ruiz.

Hoe maakt een mens contact met de gebouwde omgeving?
De première van deze film op 14 juni is onderdeel van het officiële programma van de Rotterdam Architectuur Maand. Voor het nagesprek zijn dan ook verschillende gasten uitgenodigd uit de wereld van de bouwkunde. Er zullen onderwerpen worden aangesneden als: 'Hoe maak je als mens contact met de gebouwde omgeving? Zit het contact besloten in de functionaliteit van een gebouw? Of is er in het contact ook ruimte voor gevoel?'

Deelnemers aan dit nagesprek zijn:
– Jan Benthem van Benthem Crouwel Architects, het bureau dat samen met 'Team CS' station Rotterdam Centraal vormgaf.
– Aura Luz Melis, architect en partner van Inside Outside. Gespecialiseerd in het verbinden interieurs, textielwerken en landschappen die de architectonische context complementeren en uitdagen.
– Violette Schönberger, stedenbouwkundige gemeente Rotterdam, decorontwerper en scenograaf.
– Monica Ruiz, filmmaker en Spaans-Rotterdammer.
Het gesprek wordt geleid door Bas van der Pol, directeur Architectuur Instituut Rotterdam.

Live performance
Na afloop is er een performance van Eduardo Guerrero en Antonio Lizana, de artiesten uit de film. Verwacht een spetterende improvisatie van flamencodans en -zang en jazzmuziek. Beide artiesten hebben hun stempel gezet op hun kunstvorm en reizen de hele wereld rond voor optredens en concerten. Voor deze première zijn ze speciaal naar Rotterdam gereisd en zullen ze het charismatische POST gebouw vullen met muziek en dans.

Première 'Symfonie van het Lichaam'
Vrijdag 14 juni, 19.30 uur POST, Coolsingel 42 Rotterdam
Ook zonder uitnodiging welkom! €11,20 (inclusief drankje en servicekosten).
Onderdeel van Rotterdam Architectuur Maand: rotterdamarchitectuurmaand.nl
Tickets: via Eventbrite bit.do/premiereSymfonie of via Flamencoagenda flamencoagenda.nl/event/symfonie-van-het-lichaam

Programma
19.30 uur deur open
20:00 uur start programma en vertoning film
20:30 uur gesprek met kopstukken uit de architectuurwereld, waaronder Jan Benthem. Thema: 'Hoe maak je als mens contact met de gebouwde omgeving? – Functionaliteit vs. Sensitiviteit'.
21:00 uur live performance Eduardo Guerrero en Antonio Lizana
21.30 uur borrel (tot ongeveer 23.00 uur)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden