Tour-winnaar Jan Janssen onthulde zijn tegel tijdens de ronde van Kralingen. Links voorzitter Klaas Hoogerwerf van Stichting Walk of Fame en de ronde-miss, rechts ronde-directeur Dave Andriese.
Tour-winnaar Jan Janssen onthulde zijn tegel tijdens de ronde van Kralingen. Links voorzitter Klaas Hoogerwerf van Stichting Walk of Fame en de ronde-miss, rechts ronde-directeur Dave Andriese.

Ronde van Katendrecht eert beschermheer Jan Janssen met tegel Walk of Fame

Rotterdam - De tegel van Jan Janssen van de Walk of Fame is weer voor iedereen te bewonderen. Zaterdagmiddag onthulde de Tour de France-winnaar van 1968 de tegel op Katendrecht tijdens de jaarlijkse Ronde van Katendrecht.

"Ik ben vereerd dat de steen niet verloren is gegaan en nu hier op dit middelpunt in Rotterdam een ereplaats heeft gekregen", zei Janssen tijdens een interview met ronde-speaker Mels de Kievit. Janssen drukte op 1 maart 1990 zijn handen in het beton voor de Walk of Fame Europe, die enkele maanden later feestelijk werd geopend op de Schiedamsedijk. In 2014 werd slechts een klein deel  van alle tegels meeverhuisd naar de nieuwe locatie op het Metroplein bij Rotterdam Ahoy. Van de oorspronkelijke collectie kon het bestuur van de Stichting Walk of Fame slechts een deel behouden, waaronder ook de tegel van de oud-profwielrenner.

Het betonblok werd eind vorig jaar aangeboden aan Jan Janssen. Hij gaf aan zelf geen plek te hebben voor de tegel. Dave Andriese, directeur van de Ronde van Katendrecht, wilde de tegel maar wat graag adopteren. Janssen is al jaren beschermheer van het wielerevenement op de Kaap. "Die tegel is, net als Jan, onverwoestbaar", aldus Andriese. "En er is maar één plek waar deze tegel moest komen liggen en nu een tweede leven krijgt: hier op Katendrecht."

"Het wielrennen leeft hier", sprak Janssen voor de onthulling tussen twee spannende wielerraces. "Vroeger had je in Rotterdam wel vijftien criteriums, zoals de Ronde van Feijenoord, het Witte Dorp, Charlois, en de Ronde van Noord. Daar zag het zwart van het volk. Maar de wielersport is enorm veranderd, af en toe zit ik met weemoed televisie te kijken. Het is meer een medische sport geworden, van wattages en hartslagen. De renners worden ook in de watten gelegd. Wij vielen in de Tour vijf kilo af, nu komen ze vijf kilo áán."

De tegel van Jan Janssen is de eerste pop-up van de Rotterdamse Walk of Fame die in de openbare ruimte te zien is. De tegel van Rie Mastenbroek krijgt een plaats in Zwemcentrum Rotterdam bij het naar de Olympisch kampioene genoemde 50-meterbad. Het Van Maanenbad heeft belangstelling getoond voor de tegels van Pieter van den Hoogenband, Erica Terpstra en Ada Kok. De tegel van atlete Elly van Hulst wordt binnenkort geadopteerd door atletiekvereniging PAC en in ere hersteld aan het Langepad.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden