Jac. J. Baart (midden) en Lennart van Oudheusden ontvingen zaterdag de Donner Boekenprijs. Links Karin Kosmeijer. (foto: Arco van der Lee)
Jac. J. Baart (midden) en Lennart van Oudheusden ontvingen zaterdag de Donner Boekenprijs. Links Karin Kosmeijer. (foto: Arco van der Lee)

Donner Boekenprijs voor 'Target Rotterdam' van Jac. J. Baart en Lennart van Oudheusden

Rotterdam – Voor hun boek 'Target Rotterdam' hebben Jac. J. Baart en Lennart van Oudheusden zaterdag 25 mei de Donner Boekenprijs 2019 ontvangen.

Door Arco van der Lee

De uitreiking vond in de boekwinkel aan de Coolsingel plaats tijdens de viering van Bookstore Day. De schrijvers ontvingen de prijs uit handen van Karin Kosmeijer van de Coöperatie Donner. Ze kregen een oorkonde, een sculptuur en de belofte dat boekhandel Donner zich altijd voor hun werk zal blijven inzetten.

Target Rotterdam vertelt het verhaal van de geallieerde luchtaanvallen op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij vielen meer slachtoffers dan tijdens het Duitse bombardement van 14 mei 1940.

Van Oudheusden startte zijn onderzoek in 2012. Voor zijn werkgever heeft hij een kaart samengesteld met alle plekken in Rotterdam waar nog bommen moeten liggen. Hij verzamelde zo veel materiaal, dat hij besloot er een boek van te maken. Zijn onderzoek bleek aan te sluiten op het speurwerk van Baart, die zich heeft verdiept in de rol van de Duitse marine in Rotterdam. "Met onze kennis vulden we elkaar aan. We hebben besloten op die manier een compleet verhaal te vertellen", vat Van Oudheusden samen.

Het onderzoek van archieven bracht het tweetal ook in de Verenigde Staten, vertelt Baart. "Daar hebben we dozen geopend die sinds 1947 niet meer open waren geweest. We hebben een hoop foto's gevonden, waarvan er één op de cover van het boek staat."

Lennart van Oudheusden ontdekte tijdens het schrijven tot zijn verrassing dat Rotterdam in 1940 nog geen beroepsbrandweer had. "Terwijl Amsterdam dat al 66 jaar had. En dat in 1943 in Bospolder – Tussendijken een Duitse brandweereenheid, verbonden aan de SS, Rotterdammers uit hun huis haalde die waren getroffen door bommen van de Amerikanen."

Even opvallend vond hij de reactie van de Rotterdammers op het bombardement van de Amerikanen op Rotterdam-West, op 31 maart 1943. "Er was veel onbegrip. Maar dat leidde nooit tot een pro-Duitse houding."

Zowel Van Oudheusden als Baart gaan door met onderzoek. Een concreet plan voor een nieuw boek is er nog niet. Baart doet momenteel onderzoek naar de Noordzee in de Tweede Wereldoorlog. "Dat is vijf jaar lang frontgebied geweest. Daar zijn ontzettend veel slachtoffers gevallen." Maar of het een boek oplevert? "Ik zeg niet dat er een boek van komt. Dat mag niet meer van mijn vrouw."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden