Foto: GinoPress B.V.

Kustwacht houdt grootschalige evacuatieoefening

Rotterdam - Honderden passagiers die geëvacueerd worden van een ferry en veilig naar land worden gebracht: dat is de oefening 'LIVEX' samengevat. Tijdens deze grootschalige evacuatieoefening op 25 mei 2019 werken verschillende organisaties samen om de opvarenden van de P&O-ferry 'Pride of Hull' in veiligheid te brengen. Daarbij worden meerdere schepen, reddingboten, helikopters en een vliegtuig ingezet.


Tijdens de LIVEX trainen de Kustwacht, Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), het Havenbedrijf Rotterdam en andere ketenpartners een massa-evacuatie van een ferry. Het doel is naast het trainen van de eigen vaardigheden om met elkaar te oefenen en ervoor te zorgen dat iedereen zijn rol weet bij een massa-evacuatie vanaf de zee. Hierdoor leveren de hulpdiensten een belangrijke bijdrage aan de maritieme veiligheid.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat), minister Ank Bijleveld (Defensie) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) bekijken het evacuatieproces vanaf het water en aanschouwen daarna de hulpverlening op het land in de Berghaven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is beleidsverantwoordelijk voor de maritieme hulpverlening, Defensie is de beheerder van de Kustwacht en onder Justitie en Veiligheid valt de rampenbestrijding op het land.

De LIVEX speelt zich af op de Tweede Maasvlakte, rondom de Berghaven in Hoek van Holland en op Rotterdam The Hague Airport. De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond richt in de Berghaven een opvanglocatie in. Vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder wordt de evacuatie op het water gecoördineerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden