Ina Klaassen.
Ina Klaassen. (Foto: )

De (voorlopig) laatste dagen van Museum Boijmans Van Beuningen...

Rotterdam - De komende dagen kun je, voorlopig, voor de allerlaatste keer Museum Boijmans Van Beuningen bezoeken. In het weekend blijft het museum zelfs open tot 19.00 uur en op zaterdagavond is er het grote slotfeest Wir machen eine bauhausparty. Zondag gaan de deuren dan minstens zeven jaar dicht voor een grote renovatie.

Door Mark Ritsema

De laatste kans om de hoogtepunten uit de collectie van Boijmans bijeengebracht te zien in de tentoonstelling 'Als de luiken sluiten' of de veelgeprezen tentoonstellingen Nederland - Bauhaus en Co Westerik – Dagelijkse verwondering. De gehele museumcollectie (151.000 werken) keert in 2021 terug in het Depot in het Museumpark waar momenteel hard aan gebouwd wordt.

V&D

Ondertussen trekt de dakloze organisatie Rotterdam én de wereld in. Acht buurlocaties nemen werken uit de Boijmanscollectie in bruikleen onder het motto 'Boijmans bij de buren'. Topstukken worden bijeen gebracht tot de reizende tentoonstelling 'Best of Boijmans' voor musea wereldwijd. The National Gallery in Londen hapte al toe. Collectiestukken gaan mee naar scholen voor lessen over kunst. Tenslotte hoopt Boijmans een dependance te openen in het voormalige V&D in Winkelcentrum Zuidplein, bestemd als proeftuin voor een jongere generatie of het publiek van het toekomstige Museum Boijmans Van Beuningen.

Sjarel Ex

"Het gebouw kan geen volledige veiligheid meer waarborgen voor de bezoekers en de collectie dus moesten we dicht. Als je door dat proces heen bent en niet in het drama blijft hangen, dan blijken daar ook voordelen aan te zitten. Zoals de kans om iets anders te doen. We werden gedwongen tot veerkracht en komen er beter uit", aldus Ina Klaassen die onlangs naast Sjarel Ex als tweede directeur werd aangesteld. "Sjarel en ik werken nauw samen sinds ik bij Boijmans werk. De grootste verandering is dat we nu de eindverantwoording delen."

Ina Klaassen

Ina Klaassen begon in Boijmans als zakelijk leider in 2013. Daarvoor was zij onder meer directeur van de Willem de Kooning Academie en adjunct directeur en hoofd Beleid en onderzoek bij de dienst Kunst en Cultuur.

Met hun activiteiten tijdens de transitieperiode houdt Museum Boijmans Van Beuningen zich niet alleen levend als instelling die in de vakpers gerekend wordt tot de 50 beste kunstverzamelingen ter wereld, maar verlaagd het ook drempels door uit te waaieren naar onverwachte plekken in de stad. Directeur Ina Klaassen: "In het museum kijk ik altijd graag naar schoolklassen die zich luidruchtig verwonderen over iets dat ze prachtig vinden of juist helemaal niets. Als het maar iets met je doet."
Wir machen eine bauhausparty, 25 mei, 20.00 - 23.00 uur.
Boijmans bij de buren: Piranesi, Kunsthal, 25 mei – 1 september

Hou de activiteiten van Boijmans in de gaten via www.boijmans.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden