"Als grafisch ontwerper ben ik meer bezig met typografie, kleur en vormgeving. Mijn eigen werk is echt puur vanaf het begin alles illustreren en daar een verhaal bij schrijven." (Foto: Studio Silvana)
"Als grafisch ontwerper ben ik meer bezig met typografie, kleur en vormgeving. Mijn eigen werk is echt puur vanaf het begin alles illustreren en daar een verhaal bij schrijven." (Foto: Studio Silvana) (Foto: Studio Silvana)
Rotterdammer van de Week

Lisa Manuels (Elle Aime) was supersnel Rotterdammer: 'Ja, ik ben thuis'

Rotterdam - Lisa Manuels (29) illustreert en knutselt onder de naam Elle Aime, geeft cursussen en workshops en is bekend van haar populaire Elle Aime Tekent Box. Altijd al creatief bezig willen zijn, maar weet je niet waar te beginnen? In deze doos vind je alles om aan de slag te gaan, zo wil Lisa meer mensen inspireren om te tekenen – en te blíjven tekenen. De naam 'Elle Aime' zou je misschien nog kunnen kennen van dat leuke winkeltje dat jaren op het Zwaanshals zat. Hier is ze twee jaar geleden mee gestopt, ze is nu full time illustrator en grafisch designer. In 2020 komt het eerste door haar geïllustreerde kinderboek uit: "Dat is echt een droom die uitkomt!" Lisa is onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Hoe Rotterdams ben je?

"Nou, ik ben dus geboren in Dordrecht! En opgegroeid in Barendrecht en de Hoeksche Waard – dat is dus heel wat anders dan Rotterdam. Sinds mijn 18e, toen ik naar de Willem de Kooning Academie ging en later mijn winkel begon, toen ben ik naar Rotterdam verhuisd."

Voel je je wel Rotterdammer?

"Eigenlijk ben ik me echt supersnel Rotterdammer gaan voelen, dat vind ik wel heel leuk aan Rotterdam. Ik denk dat als je hier maar heel kort woont, je jezelf al Rotterdammer kunt noemen. Ik heb niet het gevoel dat mensen uit Rotterdam denken: o nee hè, daar heb je weer zo'n nieuweling! Dat heb je bijvoorbeeld wel in de Hoeksche Waard, toen wij ooit uit Barendrecht daarheen kwamen, voelden we ons echt 'de nieuwe mensen'. In Rotterdam heb ik dat helemaal niet gehad, daar voelde ik me meteen thuis – en nu nog steeds. En ik denk dat dat ook zal blijven. Ook als ik van vakantie terugkom en ik rijd Rotterdam in, dan denk ik: ja, ik ben thuis. Rotterdam heeft ook precies de goede grootte, je fietst heel makkelijk van de ene naar de ander kant. Maar toch heb je het gevoel dat je in 'de grote stad' bent, terwijl het soms ook net een dorp is - dat je dezelfde mensen in dezelfde winkels tegenkomt bijvoorbeeld."

Waar kom je graag?

"Als mijn vriend en ik de stad ingaan, dan doen we altijd een toer langs onze favoriete plekken waar we koffie of een broodje halen. Het is heel erg, maar we blijven het toch steeds weer doen! Dan hebben we alleen maar lopen eten in de stad, en denken we: kom, we moeten maar weer eens naar huis, anders blijven we eten. Toen ik mijn eigen winkel had was Rotterdam-Noord, en dan vooral het Zwaanshalsgebied, mijn favoriete plek. Nu ik bij Oostplein in de buurt woon, en niet meer in Noord werk, blijf ik toch een beetje hangen in deze buurt en het centrum. De Hoogstraat, Botersloot en de Pannekoekstraat zijn mijn favoriete stukken in Rotterdam. Dan halen we een broodje bánh mì bij Boguette, gaan we even rommelen bij Piekfijn en naar De Kleine Kapitein, dat is mijn favoriete winkel. En uiteraard naar Spirit en de Groene Passage, ik ben namelijk veganist."

Mooie tijden dan, als vegan!

"Ja, vroeger probeerde ik nog naar alle nieuwe vegan hotspots te gaan, of als er maar één veganistisch dingetje was bij een of ander tentje ging ik dat wel halen... maar nu is het niet meer te doen, dan ben je bijna failliet haha. Vegan tompoucen bij Sajoer, maak me gek! Het is af en toe wel overwhelming, ik kan het gewoon niet meer bijhouden. Maar het is ook super - nu kan ik bijna overal binnenlopen en iets eten. Vroeger was dat niet zo, en nu kijken mensen je ook niet meer zo zwaar aan."

Wat doe je nu allemaal?

"Ik werk als grafisch ontwerper voor een Rotterdams bedrijf dat kaarten maakt. Daarnaast maak ik ook illustraties en huisstijlen voor bedrijven. Zo heb ik laatst voor een kinderdagverblijf allemaal illustraties gemaakt. Ik schilder altijd eerst op papier, dat knip ik uit, en daar maak ik dan illustraties mee. Volgend jaar april komt er een kinderboek uit, een kijk- en zoekboek. Dat is heel veel werk, maar ik kijk er naar uit!"

Zij heeft lief

Elle Aime betekent 'Zij heeft lief' in het Frans, maar het staat ook voor haar initialen: L.M. "Dat weten niet heel veel mensen, dan komen ze er na jaren ineens achter. En sommigen weten het meteen, dat vind ik altijd heel knap!" Bekijk haar werk op www.elleaime.nl. Instagram en Facebook: studio.elleaime

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden