Foto:
Columns

'Ondanks religieuze en culturele verschillen JA tegen de liefde zeggen'

Rotterdam - Dit is de column van Rachid Benhammou uit De Havenloods van deze week. 'In mijn directe omgeving zie ik genoeg gemengde relaties. Mannen en vrouwen die, ondanks religieuze en culturele verschillen, JA tegen de liefde zeggen. Terwijl je weet dat je eigen omgeving daar enige problemen door ondervindt.'

'Vaak wordt mij gevraagd wat ik zoal doe. Meestal antwoord ik met 'Zo weinig mogelijk!' Maar dat gelooft niemand. Eén van die leuke dingen die ik doe, naast schrijven, presenteren en festivals organiseren, is werken bij theaterorganisatie WAT WE DOEN.
Vanuit verzamelgebouw 't Klooster in de Afrikaanderwijk maken we uitdagende projecten om het met mensen te hebben over de wereld om ons heen, met behulp van theater, onderzoek en dialoog. Onze theaterprojecten zijn in het hele land te zien. En soms ook op Zuid. En altijd met het doel om je op een andere manier naar een maatschappelijk onderwerp te laten kijken. Of zoals onze regisseur Floris van Delft zegt: 'Mensen liefdevol laten struikelen. Het publiek net genoeg uit balans brengen zodat het even van perspectief wisselt.'
Een mooi voorbeeld hiervan is Serious Comedy. Hier staan comedians en wetenschappers op het podium om een maatschappelijk thema te lijf te gaan. Je kunt het zien als een avond vol wetenschappelijk onderbouwde humor.
Vanavond, woensdag 22 mei, gaan cabaretier Howard Komproe en twee wetenschappers in Theater Zuidplein het hebben over de liefde en dan vooral de liefde binnen gemengde huwelijken. In mijn directe omgeving zie ik genoeg gemengde relaties. Mannen en vrouwen die, ondanks religieuze en culturele verschillen, JA tegen de liefde zeggen. Terwijl je weet dat je eigen omgeving daar enige problemen door ondervindt. Familie, vrienden, de pastoor, rabbijn of imam of de buren. Iedereen vindt er wat van. En sommigen gaan zó ver in hun bemoeienis, dat de verliefde stelletjes en hun relatie er bijna aan onderdoor gaan.
Maar gelukkig overwint de liefde. Want die is niet blind. Het ziet wat mensen soms vergeten te zien. De liefde laat zich niet kapen door religieuze of culturele verschillen.
Ik ben een gelukkig mens. Omdat mijn werk nooit saai is. Omdat ik mensen soms liefdevol mag laten struikelen.'

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden