Wethouder Bas Kurvers: 'We proberen zo veel mogelijk te helpen bij herhuisvesting, mensen krijgen een urgentieverklaring en kunnen met hulp van de corporatie zelf zoeken naar een huis dat bij ze past.'
Wethouder Bas Kurvers: 'We proberen zo veel mogelijk te helpen bij herhuisvesting, mensen krijgen een urgentieverklaring en kunnen met hulp van de corporatie zelf zoeken naar een huis dat bij ze past.' (Foto: )

Wethouder Bas Kurvers over wonen: 'Ik snap dat verhuizen heel ingrijpend is'

Rotterdam - Ja, verhuizen is ingrijpend, dat snapt wethouder Bas Kurvers maar al te goed. Mensen zijn vaak gehecht aan hun buurt, en veranderingen kunnen lastig zijn. Maar soms móet het dus wel. Zoals op dit moment, nu er in verschillende delen van de stad gewerkt wordt aan een andere balans in wijken, zo legt Kurvers uit, zo'n tweeënhalf jaar na de veelbesproken Woonvisie.

Door Emile van de Velde

Toen, in de herfst van 2016, had iedereen het erover. Over die Woonvisie. Over de plannen om, vooral de oudere, wijken van Rotterdam een andere balans te geven. Minder sociale huurwoningen, meer middeldure en dure woningen, meer evenwicht tussen hoge en lage inkomens in buurten. We gingen zelfs naar de stembus, voor een referendum. Een ruime meerderheid van de Rotterdamse stemmers bleek tegen de plannen te zijn, maar er kwamen alleen zó weinig mensen stemmen dat het referendum niet geldig was. Waarna de Woonvisie uitgevoerd kon worden.

Nu hebben we het er nog steeds over. Over de veranderingen die we om ons heen zien. Er is een ander stadsbestuur, met een andere wethouder, Kurvers dus, en de filosofie uit die Woonvisie staat nog grotendeels overeind. Kurvers: "Maar dat was ook al zo bij eerdere stadsbesturen hoor. Het is gewoon zo dat Rotterdamse wijken er vaak eenvormig uitzien. 69 procent van de woningen in Rotterdam is sociale huur. Dat willen we veranderen. Om te zorgen dat mensen hier blijven wonen, dat ze niet de stad uittrekken. En dat wilden eerdere stadsbesturen ook al."

Kurvers: "Komende jaren willen we er 18.000 woningen bijbouwen. Daarvan wordt 20 procent sociale huur, 30 procent zit in het middensegment, 30 procent duurder en 20 procent zit echt in het topsegment. In 2030 moet het percentage sociale huurwoningen rond de 58 liggen."

En dus worden er nu op diverse plekken in de stad huizen gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Of er worden woningen gerenoveerd en meteen groter gemaakt. In allerlei wijken zie je veranderingen. Van Zuid tot Noord, van West tot Oost. Van Wielewaal tot Centrum, en van Tweebosbuurt tot Bergpolder.

En dat heeft pijnlijke gevolgen voor mensen, dat begrijpt Kurvers ook: "We proberen zo veel mogelijk te helpen bij herhuisvesting, mensen krijgen een urgentieverklaring en kunnen zelf met hulp van de corporatie zoeken naar een huis dat bij ze past. Maar ik snap dat het moeilijk kan zijn, voor veel mensen is verhuizen een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in het leven. Je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt. Bijvoorbeeld in de Tweebosbuurt wil 42 procent van de mensen graag in de eigen buurt blijven wonen, 58 dus niet. Als er sprake is van wederzijdse afhankelijkheid, bij mantelzorg bijvoorbeeld, kunnen mensen uiteraard gewoon bij elkaar in de buurt blijven wonen. Die garantie is er."

Maar er zúllen dus mensen moeten verhuizen zodat wijken minder eenzijdig worden. Kurvers: "Ik zou graag in deze stad meer wijken willen zien waar sterke schouders de zwaarste lasten dragen. En dat kan alleen maar als de stad beter in balans zijn."

Reageren? Dat kan natuurlijk altijd. Via redactie.hl@persgroep.nl of op de facebookpagina van De Havenloods.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden