Rotterdam Atletiek bestaat dit jaar 100 jaar!

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl! 

Op 15 april 1919 werd de Rotterdamsche Athletiek Vereeniging "Door Oefening Snel" (DOS) opgericht. Aanvankelijk werd er ook nog aan boksen een gewichtheffen gedaan, maar enkele jaren later begreep men dat dit niet samenging met de atletieksport en werden de boks- en de gewichthefafdeling opgeheven. DOS werd in de beginjaren vooral bekend – en berucht – door de vele goede lange afstandslopers. De ledenwerving gebeurde vaak in cafés, vanwege de in de jaren 20 van de vorige eeuw mateloos populaire cafélopen. Voorzitter Kerkhof en penningmeester Wesdorp klommen menigmaal op het biljart om de 'wilde lopers' te bewegen lid te worden van DOS. De

Caféhouders waren bang dat ze hun klanten zouden verliezen en al gauw kregen de heren Kerkhof en Wesdorp geen toegang meer! Hoogtepunt van het atletiekseizoen waren de Rotterdamse kampioenschappen waarbij op het scherpst van de snede werd gevochten (soms zelfs letterlijk) om de titel. DOS werd in 1947 voor het eerst Rotterdams kampioen. In 1932 begon DOS met de zogenaamde DOS-estafette op de paardenbaan van Woudestein. Deze estafette werd na enige jaren mateloos populair omdat het publiek de hele wedstrijd kon volgen. Dit in tegenstelling tot de vele andere estafettes die op een stratenparcours plaatsvonden. DOS fuseerde met SCR en Minerva in 1967 tot AVR (Atletiekvereniging Rotterdam).

Maar Rotterdam Atletiek bestaat uit meerdere fusieverenigingen. Op 11 september 1930 werd de RDAV (Rotterdamsche Dames Athletiek Vereeniging) 'Hollandia' opgericht. Dat was pas de tweede specifieke damesatletiekvereniging in Nederland. Twintig jaar eerder was Brunhilde uit Leiden Hollandia voorgegaan, zij het dat hier ook de gymnastieksport werd beoefend. Aanvankelijk werd er getraind op de paardenbaan van Woudenstein, maar in 1935 werd deze trainingsaccommodatie ingeruild voor de Nenijto. Grote ledenaantallen heeft Hollandia nooit gekend, maar gelukkig wel vele successen. Met name in de jaren vijftig van de vorige eeuw was Hollandia bijna onverslaanbaar. Men probeerde via propaganda- en filmavonden het ledenaantal te vergroten. Dit was geen groot succes en in 1938 was het ledenaantal tot een bedenkelijk niveau gedaald en de club plaatste een adverentie in het Rotterdamsch Nieuwsblad. Ook dat leverde vrijwel niets op. Tijdens de Tweede Wereldoorlog steeg het aantal leden, maar na de oorlog daalde het aantal weer. De financiële positie was eind jaren veertig van de vorige eeuw zo slecht, dat men dacht failliet te gaan. In 1948 werd middels een circulaire een vrijwillige contributievereniging voorgesteld. Dat was de redding voor de club. In 1968 sloot Hollandia zich aan bij AVR.

Op Rotterdam-Zuid werd in 1933 de Sportclub Rotterdam (SCR) opgericht door Bram Groeneweg. Dat was een uitstekende lange afstandsloper die eerst lid was van Pro Patria en zelfs naar de Olympische Spelen van 1924 en 1928 was afgevaardigd (zonder succes overigens). Door een (financieel) meningsverschil met het toenmalige bestuur besloot hij om zelf maar een vereniging op te richten. De trainingen werden gehouden op de niet meer bestaande sintelbaan aan de Kromme Zandweg, waar nu het Ahoycomplex staat. Naast hardlopers telde SCR ook enkele fervente schaatsliefhebbers die zelfs de Elfstedentocht hebben gereden. Wim de Graaff werd zelfs Nederlands kampioen allroundop de Kralingse Plas en later werd hij trainer van Ard en Keessie. Zondermeer de bekendste atleet was Caspari de Geus, die in 1964 al 48.5 op de 400m wist te noteren als A-junior. Zelfs naar de maatstaven van 2019 is dat nog steeds een uitstekende prestatie voor iemand van 19 jaar.

In december 1934, het was een koude winteravond, werd de R.D.H.A.H.V. (Rotterdamse Dames en

Heren Atletiek- en Handbalvereniging) 'Minerva' opgericht. In het eerste jaar na de oprichting werd meteen het Rotterdams kampioenschap 4 x 100m binnengehaald, een titel die nog nimmer uit handen van Pro Patria was geweest. Vergaderen vond men maar niks en het bestuurd stelde voor om van 20.00 – 22.00 te vergaderen en rest van de avond tot middernacht bijeen te blijven om te dansen etc. Een training overslaan kon men zich niet veroorloven, want dan volgden er boetes. En ook bij te laat komen, kregen de atleten 1 cent boete. En zonder tegenbericht wegblijven, leverde een boete op van 5 cent. In 1939 organiseerde de club de nationale dameskampioenschappen. Maar dat werd geen succes zodat de club met een nadelig saldo bleef zitten. In de evaluatie van deze wedstrijd werd opgemerkt dat zelfs nationale kampioenschappen voor dames 'geen enkele aantrekkelijkheid hebben'. Na de Tweede Wereldoorlog werd Joop Tournier trainer en dit was het begin van een decennialange succesvolle carrière in de atletiek.

In 1955 werd Metro opgericht, een afsplitsing van het toenmalige Pro Patria. Vooral op de langere estafettes, zoals de 4 x 800m en de 4 x 1.500m, waren de Metromannen in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw haast onverslaanbaar. In 1970 won Metro het clubkampioenschap van Nederland, een titel die voorheen altijd naar het Amsterdamse AAC was gegaan. Dit was een wisselbeker en moest in 1971 weer worden ingeleverd en AAC was de winnaar. Maar die beker was zoek! Toen de beker was teruggevonden, is het met bestuur en een delegatie van de atleten naar Amsterdam gegaan en kregen de AAC-ers een diner in het Apollo-hotel. Zij vatten het sportief op. Ze hadden gemerkt dat ze erg hun best hadden gedaan de beker terug te vinden want in Rotterdam was veel gegraven en bij elke bouwput stond een bord METRO…

AVR is in 1967 ontstaan door een fusie van DOS, Minerva en SCR. Een jaar later besloot de damesvereniging Hollandia zich alsnog aan te sluiten. In 1992 besloten AVR en Metro samen verder te gaan als Rotterdam Atletiek. Deze vereniging kende vele (inter)nationale successen waaronder wereldkampioenen, Europese kampioenen en vele nationale kampioenen. Zondermeer de bekendste atleet heden ten dage is de altijd blije Churandy Martina, die tot tweemaal toe gekozen werd tot 'positiefste bekende Nederlander'.

Maandag 15 april 2019 was de echte verjaardag. Dat werd gevierd met een unieke boekestafette. De eerste jubileumboeken werden uitgereikt aan atleten van de 20e eeuw Nelli Cooman en Dirk de Bruijn.

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan, vinden er diverse activiteiten plaats.

Zaterdag 22 juni vindt de traditionele reünie plaats op de Nenijto van 13.00 – 17.00 uur. Hiervoor kunt zich opgeven via a.vandenberge@gmail.com of via www.ra.nl.

Zaterdag 13 juli: speciale jubileumwedstrijd op de Nenijto.

Zaterdag 19 oktober: grandioze feestavond in het oude Luxor Theater te Rotterdam.

Meer berichten