Foto: RAMESH AMRUTH

Verruiming van winkeltijden in Rotterdam

Rotterdam – In de gemeenteraad van Rotterdam is donderdag ruime steun uitgesproken voor verruiming van winkeltijden. DENK en D66 hadden, in samenwerking met Leefbaar Rotterdam en SP, een initiatiefvoorstel ingediend voor het verruimen van winkeltijden op zondagochtend. In Rotterdam mogen vanaf 1 juni alle winkels voortaan op zondagochtend open zijn. Dat was eerst alleen voorbehouden aan het centrum van de stad.


Momenteel mogen winkels alleen in bepaalde delen van de stad geopend zijn op zondagochtend. Volgens de indieners van het voorstel moet iedereen dezelfde kansen en mogelijkheden krijgen als het gaat om ondernemen op zondagochtend. Een verruiming van de openingstijden zal daarom leiden tot eerlijke concurrentie, meer omzet, meer werkgelegenheid en zo een positieve bijdrage leveren aan het winkellandschap.

"Eindelijk krijgt de Rotterdamse ondernemer de vrijheid om geopend te zijn op zondagochtend", aldus DENK-raadslid Faouzi Achbar. "We moeten meegaan met de tijd. Of we het willen of niet, Rotterdam bevindt zich in een internationale concurrentiepositie."  

Verdere voordelen van het voorstel zijn vergroting van de levendigheid en meer vrijheid voor de consument om aankopen te doen wanneer hij of zij dat wenst. "Vrijheid is voor ondernemers en consumenten ontzettend belangrijk. Het is hun eigen recht om te beslissen wanneer zij open zijn en wanneer niet", zegt D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers. "Het is tijd voor realisme, want we leven in een stad met 170 verschillende culturen en steeds meer alleenstaanden en tweeverdieners. Niet iedereen viert christelijke feestdagen of heeft zondag als rustdag."

Meer berichten