Foto: indebuurt Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam

Waarom staat die prachtige houten Noorse kerk eigenlijk in Rotterdam?

Rotterdam - Waarom staat er in Rotterdam een Noorse kerk? En hoe kwam het markante houten gebouw aan de Westzeedijk aan de rand van Het Park bij de Euromast terecht? En wat voor zeemanskerken heeft Rotterdam nog meer? Allemaal vragen waarop onze collega Wouter Vocke van indebuurt Rotterdam antwoord probeert te geven in een nieuwe aflevering van Rotterdamse Mysteries.

De Noren hebben een kerk in onze stad sinds eind 19e eeuw. Aan de Leuvehaven was de Noorse kerk meer een leeskamer, tot het gebouw daar te klein werd en de kerk naar de Boompjes verhuisde. De toenmalige dominee trok alle zeelui uit de kroegen rond de Schiedamsedijk en sleurde ze naar de kerk. In 1910 bleek dat het gebouw aan de Boompjes op instorten stond. De Noorse zeemanszendeling J.A. Saxe ging op zoek naar een plek om een eigen kerk te bouwen en vond deze, aan de rand van Het Park.

Sinds 1999 is de Noorse kerk in Rotterdam een Rijksmonument, vanwege de 'cultuurhistorische, architectuurhistorische en typologische waarde'. Tegenwoordig word het gebouw ook gebruikt als woonruimte, bijvoorbeeld door student Anna, uit...Noorwegen!

Rotterdam heeft ook nog een Chinese, Zweedse, Deense, Finse, Duitse, Engelse en Schotse kerk. 

Lees meer bij indebuurt Rotterdam. 

Meer berichten