Verruiming van winkeltijden lijkt voor Winkelcentrum Keizerswaard geen urgente kwestie. Sterker, op vrijdagavond sluiten de winkels een uurtje eerder.
Verruiming van winkeltijden lijkt voor Winkelcentrum Keizerswaard geen urgente kwestie. Sterker, op vrijdagavond sluiten de winkels een uurtje eerder. (Foto: Carolina Linares)

Moeten winkels buiten het centrum ook langer open kunnen?

Winkels moeten ook buiten het centrum vaker open kunnen. Dat vinden D66 en DENK, de partijen die een initiatiefvoorstel over het onderwerp in de gemeenteraad indienden en gesteund worden door Leefbaar Rotterdam en SP. Morgen - donderdag 16 mei - vindt het vervolgdebat plaats, maar de vraag is of de winkeliers wel op een aanpassing van winkeltijden zitten te wachten.


(Door Raymond Rotteveel)

Een belangrijke reden om de Verordening winkeltijden Rotterdam 2018 te 'moderniseren' is de ongelijke concurrentiepositie, zeggen de initiatiefnemers. De verordening geeft namelijk alleen winkeliers in het centrum de mogelijkheid om eerder te openen op zon- en feestdagen. "Ik denk niet dat er heel veel klanten bijkomen als we langer open gaan", zegt Gert-Jan van Rietschoten die een boekhandel op Winkelcentrum Keizerswaard bestiert. "En je moet het zo zien: hoe langer je open gaat, hoe langer je vakkundig personeel moet inhuren om de klant goed te bedienen."
Van Rietschoten benadrukt niet voor alle winkeliers te spreken. "Misschien dat het voor Bram Ladage wel leuk is, maar we gaan niet voor niets op koopavonden een uurtje eerder dicht. Op vrijdagavond tussen acht en negen uur heb je vooral jeugd die blijft hangen. We gaan liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit. Bovendien, ik denk dat het belangrijk is om één dag in de week even afstand te nemen van werk om goed te blijven functioneren."

Brigitte Metz van kinderkledingwinkel Little Department Store in het Kleiwegkwartier is van mening dat het vooral voor een winkel als Albert Heijn interessantkan zijn: "Die gaan zondags om 12.00 uur open waardoor klanten misschien in de stad hun boodschappen doen. Ik spreek natuurlijk op eigen titel, maar ik denk dat de meeste winkels hier niet hun tijden gaan aanpassen." Volgens Metz betekent ruimere tijden ook niet per definitie meer klanten. "Het zal vooral leiden tot meer spreiding over de dag, denk ik. Het zal de levendigheid wellicht ten goede komen als er zondags vroeger gewinkeld kan worden en niet pas om 12.00 uur. Maar eerder openen brengt niet alleen extra omzet maar ook extra kosten met zich mee."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden