Tuin Bovenover in Kralingen
Tuin Bovenover in Kralingen (Foto: H. Pot)

De mooiste tuinen van Rotterdam houden zich niet langer verborgen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl!

Tuin- en groenliefhebbers krijgen in het Verborgen Tuinenweekend van 25 & 26 mei een unieke kans om eens áchter heggen en schuttingen van zo’n 60 tuinen te kijken en een onbekende, verrassende en groene kant van Rotterdam te ontdekken.

Op de hele Rechter Maasoever van Rotterdam zijn tijdens het weekend tuinen te bezoeken. Er zijn kleine, grote, strakke en juist romantische tuinen, tuinen van groenliefhebbers en designtuinen, al lang bestaande tuinen en tuinen die nog in ontwikkeling zijn. Maar altijd tuinen die een bezoek meer dan waard zijn.

Verborgen Tuinen laat de groene achterkant van de stad zien. Waar Rotterdammers in particuliere en collectieve tuinen op hun eigen manier bijdragen aan de vergroening van de stad. Tuinen met geschiedenis, tuinen van nu, tuinen voor de toekomst. Maar altijd tuinen die een bezoek meer dan waard zijn.

Tuinieren is in de eerste plaats een geweldig leuke hobby. Veel mensen genieten van de ontwikkeling die hun tuin gedurende het jaar te zien geeft. Het zelf beheren van een tuin verbindt je met de natuur, met groei, bloei en verval. Een tuin laat je de seizoenen intens beleven, verbindt je dagelijks met de grond, het weer, met zon, wind en regen. Met een tuin ervaar je intens het wisselen van de seizoenen en het verstrijken van de tijd. In een tuin leef je mee met andere schepselen, met bomen en planten, met vogels en andere dieren die de tuin gebruiken als leefgebied.

Maar Verborgen Tuinen staat voor meer. Het jaarlijkse weekend toont hoe bewoners uit eigen initiatief en met eigen middelen een groene stad maken die ecologisch meer in evenwicht is en waar ruimte is voor inheemse flora en fauna. Verborgen Tuinen is een jaarlijks manifest tegen de 'verstening' van voor- en achtertuinen. Verborgen Tuinen laat zien hoe het anders kan, en hoe leuk het is om een plant- en bloemrijke tuin te hebben die bijdraagt aan het opnemen van overtollig water.

Verborgen Tuinen is een pleidooi voor een tuin die een rijke habitat biedt aan vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Waar ‘het groen’ buiten de stad een monocultuur is geworden, geheel gericht op de eenzijdige productie van gestandaardiseerd voedsel, kunnen in particuliere stadstuinen dieren nog een gevarieerde, voedselrijke biotoop vinden. De stad wordt meer en meer het leefgebied voor al die dieren die verdreven worden uit het eenzijdig beheerde landschap op ‘het platteland’ en die wel in het stadsgroen en in de particuliere tuinen kunnen overleven.

Verborgen Tuinen draagt bij aan het zichtbaar maken van een aantrekkelijke hobby, aan zorgvuldig waterbeheer en aan het belang van biologische diversiteit.

Met een toegangskaart tevens plattegrond kan je twee dagen lang genieten van de tuinen van 10.30 tot 17.00 uur. De kaarten kosten € 5,- per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar zijn gratis.

Alleen online verkoop via onze website:

www.verborgentuinen.nl/kaartverkoop

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden