Erik Boer helpt Johan de Visser uit het water. Het gelegenheidsduo poseert voor de fotograaf. In de Swimrun 010 vormt Johan samen met Jacco van der Stigchel team WOEF. (Foto's: Rob Kamminga)
Erik Boer helpt Johan de Visser uit het water. Het gelegenheidsduo poseert voor de fotograaf. In de Swimrun 010 vormt Johan samen met Jacco van der Stigchel team WOEF. (Foto's: Rob Kamminga) (Foto: )

SwimRun 010 voor teams en zwemmen in het Haagseveer

Rotterdam - 010 Sports, organisator van de 010 City Swim en andere outdoor events, is neergestreken bij de Zevenhuizerplas. Naast zwem- loop- en fietstrainingen zijn daar clinics en nieuwe evenementen. Bijvoorbeeld zondag 19 mei de SwimRun 010 voor tweetallen. Ook in de binnenstad worden laagdrempelige activiteiten geboden in open water, zoals de Haagseveer Cup op 2 juni. Deelnemers kunnen die dag baantjes trekken en waterpolo spelen met uitzicht op het stadhuis.

Door Emile Hilgers

De SwimRun 010 is een combinatie van afwisselend zwemmen en hardlopen waarbij je alle materialen bij je houdt. Je loopt dan met je wetsuit aan en je zwemt met je loopschoenen. Deelnemers leggen samen met een maatje het hele parcours af en moeten in de buurt van hun teamgenoot blijven. Deze eerste editie gaat over in totaal 2 kilometer zwemmen en 5 kilometer hardlopen.

De ultieme swimrun is de ÖTILLÖ in Zweden. Die gaat over 65 kilometer trailrunnen en 10 kilometer openwater zwemmen. België heeft de Amphiman Series. Johan de Visser is enthousiast dat er nu ook in Rotterdam een swimrun is. "Ik heb een speciale wetsuit, waarvan het broekgedeelte is aangepast voor het lopen. En ik heb zelf gaten gemaakt in een paar trailschoenen, zodat het water eruit kan."

Ook voor de Haagseveer Cup heeft De Visser zich al aangemeld. "Ik woonde als kind op de Meent en ben een paar keer in het water van het Haagseveer gevallen. Ik kon nog niet zwemmen, omstanders hebben me eruit gevist. Dit is een mooie gelegenheid om mijn oude buurt vanuit en in het water te zien en te beleven."

"Ook een bewoonster van een appartement aan het water heeft al aangegeven dat ze mee gaat doen", vertelt Michel Siep, die samen met Erik Boer 010 Sports runt. "Dat kan, want het is een laagdrempelig evenement. Je kunt zoveel baantjes trekken als je wilt, en waterpolo spelen." Boer kwam op het idee toen een collega bij het Gemeentearchief een foto uit 1956 liet zien van een waterpolowedstrijd naast het stadhuis.

Mark Verkerk, die voor 010 Sports de ICT-ondersteuning verzorgt, hoefde voor een waterpolowedstrijd niet lang te lobbyen bij zijn teamgenoten van zwem- en waterpoloclub De Lansingh. En een tegenstanders was al snel gevonden: Poseidon'56 uit Ridderkerk. "We zijn aan elkaar gewaagd", verklapt Verkerk.

Siep en Boer benadrukken dat het water van het Haagseveer daags tevoren door duikers en snorkelaars wordt schoongemaakt. "Het buitenwater in de stad wordt steeds schoner. "Al in 2014 troffen we voor de Rotte Swim zoetwatermossels aan in de Rotte, die overleven alleen in schoon water. En er groeiden algen op de woonboten, ook een goed teken."

Meer over de SwinRun 010, de Haagseveer Cup en andere activiteiten op www.010sports.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden