"Al die verborgen schatten zijn eindelijk open aan het gaan in Rotterdam. Steeds meer mensen willen hieraan iets bijdragen en denken: shit, dit is ook mijn stad!" | Styling en fotografie: Alvin de Brabander
"Al die verborgen schatten zijn eindelijk open aan het gaan in Rotterdam. Steeds meer mensen willen hieraan iets bijdragen en denken: shit, dit is ook mijn stad!" | Styling en fotografie: Alvin de Brabander (Foto: Alvin De Brabander)
Rotterdammer van de Week

Rotterdammer van de Week Rajiv Bhagwanbali heeft een missie

Rotterdam - We spreken Rajiv Bhagwanbali (33) in zijn tweede thuis: het HipHopHuis in het centrum van de stad. In dit culturele centrum is hij coördinator en Creative Director. Voor de Operadagen (komend weekend) is hij druk bezig met een bewerking van Orfeo & Majnun, een samensmelting van een Griekse tragedie en een Oosters liefdesverhaal. Midden op straat, rond Rotterdam Centraal en Kruisplein. "Mensen moeten echt komen kijken, het wordt heel bijzonder." Daarnaast runt hij ook nog eens zijn eigen massagesalon: Jivan's Massage. Deze is drie keer uitgeroepen tot beste massagesalon van Zuid-Holland! Rajiv verdient dan ook meer dan terecht de titel van Rotterdammer van de Week.

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Hoe Rotterdams ben je?

"Ik ben geboren in Paramaribo, in Suriname. Ik was drie maanden oud toen ik naar Rotterdam kwam. We woonden in de Puntstraat in Delfshaven. Na een tijdje verhuisden we naar de Watergeusstraat, ook in Delfshaven. Daar ben ik eigenlijk tot mijn 21e gebleven. Toen ben ik naar Blijdorp gegaan. Tot drie maanden geleden zat ik daar, nu wonen we op Zuid, in Pendrecht. Ik ging dus van West naar Noord naar Zuid - ik studeerde fysiotherapie in Rotterdam en ik werk in het centrum."

Geen dansopleiding?

"Nadat ik mijn diploma had gehaald ben ik een tijdje werkzaam geweest als fysiotherapeut. Tijdens mijn studie was ik al professioneel gaan dansen, en als bijbaantje masseerde ik mensen. Toen ik het werk als fysiotherapeut niet zo leuk meer vond, dacht ik: weet je, ik ga gewoon mijn eigen zaak beginnen als masseur. Ik had een woon-werkruimte: in de kelder was mijn massagesalon, daarboven woonde ik. Dat heb ik zeven jaar zo gedaan, tot ik op de 's-Gravendijkwal een ruimte huurde. Die heb ik nog steeds, en inmiddels heb ik zes medewerkers. Daar ben ik hartstikke trots op!"

En je danscarrière?

"In het HipHopHuis was ik begonnen met lessen volgen, dat ging later over in lessen geven - en shows. We hadden een dansgroep opgericht, de Pop'arazzi Crew. Hiermee hebben we meegedaan aan Holland's Got Talent en kwamen zelfs in de finale. Daardoor werden we de eerste dansgroep die tekende bij Sony Music. Dat was heel bijzonder. Het werd zo serieus, dat ik me meer op de zakelijke leiding ging richten en concepten bedacht. Uiteindelijk hebben we theatershows gedaan, met pianisten gewerkt en hebben we ook gereisd. Denemarken bijvoorbeeld, naar Amerika en we zijn zelfs in Pakistan geweest. Na twee, drie jaar was de Holland's Got Talent fame wel op, toen hebben we een agentschap opgericht om andere creatievelingen die zakelijke sturing nodig hadden te helpen."

Connecting the Culture

"Toen ik met een dansgezelschap een paar keer in Senegal ben geweest, kwam het besef dat ik mezelf het meest motiveer wanneer ik andere mensen in hun kracht kan zetten. Als ik voel dat mensen zich ontwikkelen, meer zelfvertrouwen krijgen of zichzelf artistiek beter kunnen uiten - dan kan ik heel hard gaan rennen. Toen kon ik het eindelijk plaatsen, dat was voor mij de key. Terug in Nederland richtte ik de stichting 'Connecting the Culture' op. Vorig jaar deden we daarmee aan het Zomercarnaval mee. Met een groep van 65 dansers en zeven choreografen wonnen we onder andere de prijs voor beste choreografie en de Queen-verkiezing. In ons Rotterdam, met mensen van alle windstreken bouwden we een brug en gaven we mensen een goed gevoel. Dat was supervet."

Missie

"We zijn zo'n diverse stad, met zoveel nationaliteiten. Het is mijn missie om te kijken op wat voor manier we mensen uit culturen die misschien minder zichtbaar zijn, een impuls kunnen geven. Zodat de rest van de stad ineens denkt: zo, vet! Ik wist niet eens dat ze hier waren. Daarom zijn de Operadagen ook zo mooi."

Persoonlijk

Geboren: 8 juni 1985 in Paramaribo
Woont in: Pendrecht, samen met zijn vriendin en dochtertje van 8 jaar oud
Opleiding: Fysiotherapie
Werk: Creative director in het Hip Hop Huis en eigenaar van Jivan's Massage op de 's-Gravendijkwal

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden