Foto:
Rotterdammer van de Week

De uitgesproken mening van duizendpoot Rachid Benhammou

Rotterdam - Rachid Benhammou is geboren in Marokko (Beni Bouyahie, 1973), maar groeide op in Rotterdam. Deze duizendpoot zou je best wel eens tegen kunnen komen op grote festivals in de stad waar hij betrokken bij is. Welke? Wat dacht je van het Bevrijdingsfestival, de Nacht van de Kaap, Boothstock of zijn 'eigen' festival Ketels aan de Kade. Maar wij kennen Rachid natuurlijk vooral als journalist, columnist en schrijver. Af en toe schuift hij aan bij tv-programma's of hoor je hem op de radio: "Ik heb nou eenmaal een uitgesproken mening, dan word je al gauw gevraagd." Deze week is Rachid dan ook geheel terecht onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Wanneer kwam je naar Nederland?

"Toen ik 40 dagen oud was. Ik zeg altijd: ik heb in Marokko alleen gepoept en melk gedronken haha. Mijn vader kwam in de jaren '60 als gastarbeider naar Nederland. Mijn geboorte was de aanleiding om het hele gezin over te brengen, ik heb ook nog drie oudere broers en zussen. Dat was een hele operatie!"

Meteen naar Rotterdam?

"Nee, ik heb eerst drie jaar in Schiedam gewoond. We woonden in een klein flatje met vader, moeder en zeven kinderen. Daarna verhuisden we naar Rotterdam-Zuid, mijn vader had een huis gekocht in Hillesluis. Dat was wel een verademing, toen had iedereen eindelijk een eigen kamer."

Voel je je Rotterdammer?

"Als mensen vragen: waar kom je vandaan? Dan zeg ik: ken je dat niet horen dan? Maar dan bedoelen ze natuurlijk vaak waar je oorsprong ligt. Maar dat weiger ik, dan zeg ik altijd: ik ben gewoon een Rotterdammer. Ik zeg ook niet dat ik een Hollander ben, ik ben in eerste instantie een Rotterdammer."

Draag je dat ook uit?

"Ja, zeker. De Rotterdamse no-nonsense mentaliteit is mijn manier van werken en leven. Soms zit ik bij de nationale televisie of radio, of moet ik een column voordragen of een lezing geven. Dan schrik ik wel als ik mezelf terugzie. Mijn hemel, platter Rotterdams kan gewoon niet! Maar de mensen vinden dat gelukkig wel leuk op de een of andere manier"

Wat doe je allemaal precies?

"In een notendop: ik ben festivalorganisator. Daarnaast ben ik freelance journalist, columnist en publicist. Ik schrijf voor kranten en tijdschriften zoals Elsevier én natuurlijk een column in De Havenloods. Vorig jaar kwam mijn boek 'Nieuwe Vrijdenkers' uit. Ik doe televisie voor Open Rotterdam, ik werk twee dagen in de week voor een leuke theaterorganisatie, die heet 'WAT WE DOEN'. Daar ben ik redacteur en doe ik onderzoek en ontwikkeling voor. Nu zijn we bezig met een landelijke voorstelling van Nasrdin Dchar. We maken vooral projecten over maatschappelijke issues. Ik heb het er erg naar mijn zin, alle drie mijn passies komen hier bij elkaar: theater, journalistiek en werken met mensen."

Werken met mensen? Vertel!

"Ik ben ruim zestien jaar jeugdwerker geweest op Zuid. Waar ik in Hillesluis als kind naar het buurthuis ging, werkte ik later. Daar was ik op een gegeven moment wel klaar mee, ik wilde meer in de culturele sector doen. Toen ben ik ben zes jaar theaterprogrammeur geweest bij Theater Zuidplein."

Wat vind je van Rotterdam?

"Ik heb er iets over geschreven! Dit is wat ik van Rotterdam vind:

Rotterdam; stad van noeste arbeid, van niet lullen maar poetsen. Waar risico's nemen en het durven accepteren van onzekere uitkomsten tot beleid is verheven. Rotterdam, stad van de verschillen. Van Henk en Ingrid. Van Mustafa en Fatima. Maar ook van Floris en Jan-Willem. Waar vrome hoofddoekjes, keppeltjes, chique Burberry-sjaaltjes en stoere hiphop-petjes het straatbeeld domineren. Stad van onbegrensde mogelijkheden. Stad van durf en verantwoordelijkheid nemen. Rotterdam, stad van m'n dromen."

Nieuwe Vrijdenkers

Samen met Boris van der Ham (voormalig politicus en voorzitter van het Humanistisch Verbond) schreef Rachid het boek 'Nieuwe Vrijdenkers'. Hierin vertellen twaalf voormalige moslims over hun breuk met het geloof. Dit boek kwam in het voorjaar van 2018 uit en is inmiddels alweer toe aan de vierde druk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden