Foto: Britte Kramer
Columns

'Liften metro kapot, óf ze stinken een uur in de wind'

Rotterdam - Sinds Wouter loopt te klooien met kinderwagens, is hij er achter gekomen dat de liften in metrostations nogal eens kapot zijn. En: 'De liften die het wél doen stinken trouwens een uur in de wind!'

Afgelopen jaar ben ik vader geworden. Ik heb hier al een keer een lofzang gehouden over het fenomeen dat hydrofieldoek heet, maar nu moet ik toch een wat serieuzere kant belichten: de kinderwagen. En dan vooral de problemen waar we bijna dagelijks tegen aanlopen - letterlijk.

Stoepje op, stoepje af, stoep geblokkeerd door fietsen, stoep niet breed genoeg, keren in winkels is vaak een hele opgave... en laten we maar niet over de markt beginnen. We hebben helaas ook aan den lijve ondervonden dat sommige kassa's van Albert Heijn niet breed genoeg zijn.

Van de week wilden we met de metro naar de stad. Lift kapot én geen roltrap. Voor wie station Gerdesiaweg kent: hier is alleen een roltrap voor het perron richting oost, niet naar het centrum. Gelukkig waren we samen, zodat we met zijn tweeën die kinderwagen naar beneden konden zeulen van de lange trap. Maar wat als je alleen bent? Dit was trouwens niet de eerste keer, bij Voorschoterlaan, Beurs en Dijkzigt hebben we ook staan klooien. De liften die het wél doen stinken trouwens een uur in de wind!

Helaas zijn er een hoop mannen (ja, mannen - ik ga er voor het gemak maar even niet vanuit dat vrouwen daar zitten te hurken) die het verschil niet weten tussen een lift van de RET en een openbaar toilet. Om de problemen met de metro te omzeilen nemen we dan maar een iets langere route met de tram. In de tram kun je achterin staan met een kinderwagen, en in het midden is er een ruime plek. Maar ja, wat als ze allebei bezet zijn? Ook meegemaakt, dan sta je daar lekker in de weg, half de deur te blokkeren voor in- en uitstappende reizigers.

Laten we eerlijk zijn: dit zijn natuurlijk geen echte problemen. Het is meer onhandig, en af en toe best irritant. Maar ik heb een stuk meer respect gekregen voor mensen die slecht ter been zijn, of afhankelijk zijn van een rolstoel of scootmobiel. Zij hebben hier áltijd mee te maken. Dus houd in ieder geval rekening met hen en zet je fiets niet midden op de stoep, of op het verlaagde stukje dat speciaal is voor overstekende rolstoelen - en kinderwagens in dit geval. Je moet ergens beginnen, toch? Daarna mogen de RET en de supermarkten wat veranderen. Alvast bedankt!

Wouter Vocke is redacteur van indebuurt Rotterdam

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden