In de wintermaanden heeft Diane ook op crosswedstrijden goed gepresteerd. "Maar de baan is meer mijn ding. Crossen is goed voor uithoudingsvermogen en kracht." (Foto's: Rob Kamminga)
In de wintermaanden heeft Diane ook op crosswedstrijden goed gepresteerd. "Maar de baan is meer mijn ding. Crossen is goed voor uithoudingsvermogen en kracht." (Foto's: Rob Kamminga) (Foto: )

Atlete Diane van Es maakt als senior doorstart op vijfduizend meter

Rotterdam - Atlete Diane van Es had vorige maand een veelbelovende seizoensstart als eerstejaars senior. In de kwartmarathon van Rotterdam beleefde ze een droomfinish op de Coolsingel, kort daarna liep ze in Oud-Beijerland een dik persoonlijke record op de 3.000 meter. Ze genoot van de successen, maar inmiddels ligt de focus volledig op de 5.000 meter. Op die afstand wil ze pieken de komende jaren. Eerst in een internationale wedstrijd in Duitsland op 18 mei, daarna op het EK onder 23 jaar in Zweden (11 tot 14 juli).

Door Emile Hilgers

"Mijn p.r. op de vijfduizend meter is nog niet heel scherp", legt de 20-jarige Rotterdamse uit. "Ik heb 16.44 staan, de limiet voor het EK is 16.00 minuten. Ik heb eerder vooral op kortere nummers getraind en wedstrijden gelopen, bijvoorbeeld de 800 meter en de 3.000 meter. Soms doe ik een wegwedstrijd, dat vind ik ook leuk. Pas het laatste halfjaar ben ik meer voor de langere afstand gaan trainen."

"In de winter heb ik ook gecrost en een paar keer het podium gehaald. Met het Nederlands team werden we tweede op het EK Cross, ik had me geplaatst door een vierde plek in de Waradeloop. Baanatletiek is meer mijn ding, maar crossen blijf ik erbij doen. Dat is goed voor je uithoudingsvermogen en kracht."

Oudere zussen Karlijn (23) en Corinde (22) zijn vooral goed op de 800 meter. "Net als ik zijn ze behoorlijk fanatiek", zegt Diane, gevraagd naar overeenkomsten en verschillen. "Als ze in dezelfde serie starten, is er altijd onderlinge strijd. Ik loop meestal de langere afstanden, ook voor de competitie. Karlijn en Corinde geven ook trainingen aan de jeugd. Als ik klaar ben met mijn studie sportmanagement in Den Haag hoop ik een periode fullltime te kunnen trainen."

Coolsingel

Het goud op de kwartmarathon in het voorprogramma van de NN Marathon Rotterdam was wel een hele bijzondere beleving. "Ik kwam lachend over de streep. Door een finish-lint, dat had ik nog niet eerder meegemaakt. Ook mooi dat het in mijn eigen stad was, met veel publiek. Als kind droomde ik al over finishen op de Coolsingel. Misschien loop ik later de hele marathon, maar voorlopig nog niet."

Een ander hoogtepunt was deelname een het Europees Jeugd Olympisch Festival in 2015. Diane noemt ook de wedstrijd vorig jaar waarin ze 9.15 minuten liep op de 3.000 meter, elf seconden onder haar oude persoonlijk record. Sinds een paar weken staat dat p.r. op 9.10 minuten.

In Karlsruhe hoopt Diane over tweeënhalve week ook op de 5.000 meter haar beste tijd te verbeteren. "Het wordt mijn eerste grote wedstrijd op die afstand. Er zijn niet veel snelle vrouwenseries, en daar worden altijd snelle tijden gelopen. Ik wil er een goede tijd neerzetten. De snelle drieduizend meter vorige maand geeft in elk geval vertrouwen voor de vijfduizend."

Mojalefa Kloprogge

De stap van de junioren naar de senioren bracht weinig veranderingen. Diane traint nog steeds met coach Martien Droog bij PAC en Atletiek Trainingscentrum Rotterdam. Bij ATR traint ook haar vriend, Mojalefa Kloprogge (foto).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden