Verreikers maken de buitenwand klaar voor het plaatsen van 1664 spiegels. De eerste spiegel zit er in juni op, de laatste in september.
Verreikers maken de buitenwand klaar voor het plaatsen van 1664 spiegels. De eerste spiegel zit er in juni op, de laatste in september. (Foto: )

Een eerste kijkje binnenin het gigantische Depot Boijmans Van Beuningen...

Rotterdam - Het woord 'icoon' wordt te pas en te onpas gebruikt in onze stad. Maar bij Depot Boijmans Van Beuningen kunnen we er toch echt niet omheen. Als het gebouw straks zes verdiepingen hoog is de buitenwand beplakt met spiegelend glas, zal de hele wereld zijn ogen uitkijken. Maar belangrijker is natuurlijk wat er ín het gebouw gebeurt. En daar valt nu al van alles te zien. (Meer foto's onder dit bericht)

Door Emile van de Velde

Het gaat snel bij met het Depot. Heel snel. Tientallen mensen van allerlei bedrijven werken zich een ongeluk in de bouwput bij het Museumpark. We mochten donderdag een eerste kijkje binnenin het gigantische gebouw nemen. Het leek wel een bijenkorf vol krioelende bouwvakkers.

Er wordt gewerkt aan allerlei onderdelen van 'de pot' tegelijk. Terwijl je aan de ene kant ziet hoe een gigantische ruimte voor schilderijen al behoorlijk vorm krijgt, gaat aan de andere kant de bouwlift omhoog richting de vijfde verdieping waar de laatste hand aan wordt gelegd. Aan de buitenkant maken verreikers het gebouw klaar voor de spiegels, die samen met gigantische ramen het beeld van buitenaf gaan bepalen.

Rotterdam heeft straks het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. Uiteindelijk (in 2021) worden er straks 151.000 kunstwerken in het gebouw opgeslagen en is het afgelopen met de her en der verspreide depotruimtes die nu gebruikt worden. Alles komt op één plek, en álles is voortaan te zien voor íédereen. Je kunt er zien hoe kunstwerken gerestaureerd worden, hoe ze bewaard worden, hoe ze ingepakt worden, hoe ze vervoerd worden.

Afgelopen week is de eerste ongeveer achttien meter lange trap naar binnen gehesen. Ruim 18.500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld. In totaal worden vijf trappen gehesen.

De trappen doorkruisen het atrium, waar bezoekers de toegang krijgen tot de verschillende restauratie-, onderzoeks- en presentatieruimtes. Het atrium heeft een hoogte van 28,5 meter, met zicht op de kunstwerken die in vitrines gepresenteerd worden.

Vanaf juni wordt gestart met het plaatsen van de 1664 spiegels aan de gevel en in de zomer wordt de zesde en laatste laag op het gebouw geplaatst. Dát is meteen ook het hoogste punt van het Depot. Op het dak komt een restaurant omgeven door bomen. En terwijl de stad geniet van het zicht op dit nieuwe icoon, geniet je vanaf dit dak van een prachtig uitzicht over de stad...

Meer berichten