Foto: Danielle Vink

Rotterdamse kinderen maken kennis met 'EK-paard' Tebbie

Rotterdam - Vandaag (25 april) hadden de leerlingen van OBS Pantarijn, binnen het project Werken als een Paard Vakantieschool, de primeur om op het terrein van de Rotterdamsche Manège kennis te maken met het EK-mascotte-paard Tebbie. Ook mochten zij het EK-parcours springen met echte hindernissen, dat vanwege de aankomende EK's speciaal voor kinderen van Rotterdamse basisscholen is gemaakt.


Rotterdam Topsport, Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam Festivals zorgen samen dat Rotterdam als Host City van de EK's prominent op de kaart komt te staan, zowel voor de Rotterdammers als voor de bezoekers van de Europese Kampioenschappen Springen, Dressuur en Para-Dressuur 2019 die in augustus plaatsvinden.
Para-Dressuur amazone en paralympisch en wereldkampioen, Sanne Voets, maakte de typisch Rotterdamse naam van het iconische paard bekend. Het gigantische EK-paard (354 kg en 2.90 meter hoog) gaat de komende maanden door de stad trekken. "Het paard zal dit voorjaar en deze zomer op prominente plekken in Rotterdam zijn opwachting maken. Het paard zet aan tot teamplay; krachten bundelen en 'm samen in beweging krijgen. Belangrijke elementen uit de EK's die we op een laagdrempelige manier willen overbrengen op een zo breed mogelijk publiek", zegt Hedwig Hupkes van Rotterdam Festivals. "Daarbij zorgt Tebbie uiteraard voor prominente zichtbaarheid van de EK's in de stad op een ludieke en speelse manier."

Een aantal side-events wordt mede georganiseerd door Rotterdam Topsport en het Sportbedrijf Rotterdam. "Deelnemen aan sport verhoogt de kwaliteit van het leven in de stad, stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van mensen en vergroot de binding van bewoners. Dit sluit perfect aan bij het overkoepelende thema van de EK's: 'Connected by Horsepower'. Met het parcours willen we zoveel mogelijk kinderen activeren en laten bewegen", aldus Edwin de Koning, project manager grote sportevenementen bij Sportbedrijf Rotterdam. "Tebbie kom je straks overal tegen. We hopen dat veel Rotterdammers met elkaar een team vormen en als team Tebbie zo snel mogelijk 50 meter verplaatsen. En dat die teams natuurlijk gaan strijden voor een plekje in de halve finales tijdens de kwalificaties op zaterdag 18 mei (parkeerplaats Ahoy Rotterdam) en zondag 30 juni (parkeerplaats Topsportcentrum)."

Meer dan 5000 kinderen springen
Van 6 mei tot en met 14 juni gaat Sportbedrijf Rotterdam met het springparcours met als titel 'Jump, jump, everybody jump!' langs basisscholen groepen 5 t/m 8. De inschrijvingen zitten al helemaal vol. In totaal gaan ongeveer 5000 Rotterdamse schoolkinderen onder schooltijd deelnemen aan het parcours. De 40 kinderen die het parcours het snelste (én foutloos) afleggen kunnen zich plaatsen voor 'The Final' die op 27 juni in Ahoy plaatsvindt. Buiten de sportlessen op school wordt het parcours ook nog ingezet bij verschillende evenementen.

Werken als een Paard 
Vanwege de EK's die dit jaar in de schoolvakantie (van 19 t/m 25 augustus) plaatsvinden, is het programma van de Vakantieschool van Werken als een Paard naar de meivakantie verschoven. De leerlingen van Basisschool Christophoor, Crisisopvang Maatschappelijk centrum Rotterdam e.o.,Basisschool OBS Pantarijn, Basisschool Sterrenschool de Globbetrotter, Crisisopvang Stichting Arosa en Speciaal onderwijs Horizon krijgen een leuke, leerzame en kosteloze vakantiedag aangeboden. Met als belangrijkste boodschap: "Als je werkt als een paard kun je veel bereiken."Het programma wordt op iedere specifieke doelgroep afgestemd, maar op hoofdlijnen is het nagenoeg hetzelfde. 's Morgens theorieles over paarden en sociaal emotionele vaardigheden,daarna een gezamenlijke lunch en verschillende activiteiten waaronder:deelname aan het EK-parcours, samenwerking-spellen,paardentaarten maken, paarden verzorgen / poetsen en ponyrijden. Als afsluiting krijgen de kinderen een Werken als een Paard shirt en een medaille.

  

Meer berichten