superlief filmpje!

Tweeling geboren bij de dwergaapjes in Diergaarde Blijdorp

Rotterdam - In Diergaarde Blijdorp zijn twee pinché-aapjes (ook wel dwergaapjes of klauwaapjes genoemd) geboren. De verzorgers ontdekten 's morgens vroeg twee jonkies op de rug van hun moeder.

Vorig jaar november kreeg het mannetje gezelschap van een vrouwtje uit Engeland. Ze trokken meteen naar elkaar toe en hadden duidelijk een klik. Beide ouders zijn nog jong en hebben voor het eerst nakomelingen. De draagtijd duurt ca. vijf maanden. Trouwe fan Josien de Vries maakte de eerste beelden van de jonkies.

Vader en moeder zorgen afwisselend voor de jongen. Ook het mannetje draagt ze al op zijn rug. De dieren zijn monogaam en vormen dus een paartje voor het leven. Deze apensoort draagt een relatief grote bos witte haren op de kop. Bij de kleintjes moet dit nog aangroeien. Beide geslachten zien er hetzelfde uit en verschillen ook niet qua grootte. Het is dus lastig om op het eerste gezicht mannetjes en vrouwtjes te onderscheiden. Het dieet bestaat vooral uit insecten en fruit zoals mango, papaya, appel en soms ananas. De familie is te vinden in het Caraïbisch gedeelte van het Oceanium.

Voor Blijdorp is het alweer zeven jaar geleden dat er voor het laatst een jong werd geboren. Het vorige vrouwtje overleed op hoogbejaarde leeftijd. Met ruim 26 jaar is ze het oudste pinchévrouwtje in Europa geworden. Daarna heeft het even geduurd voordat Blijdorp weer een nieuw koppeltje kon vormen.

Pinché-aapjes behoren tot de familie van de klauwapen. Ze leven in het Noorden van Colombia in vochtige tropische bossen en droge loofbossen. Ze leven meestal hoog in de bomen maar zoeken soms op de grond naar voedsel. De grootste bedreiging vormt de mens: hun leefgebied wordt door houtkap steeds kleiner en raakt versnipperd. Mede hierdoor heeft het aapje de status van ernstig bedreigd op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature).

Wie deze meivakantie op kraamvisite komt, kan ook meteen langs bij girafje Khaleesi, bongo Lucah, witkruinmangabey Quinn en de pasgeboren ringstaartmaki in het nieuwe doorloopverblijf. Meer informatie over de meivakantie-activiteiten is te vinden op www.diergaardeblijdorp.nl/meivakantie/

Meer berichten