Martha Flora opent zorgvilla in Rotterdam

Rotterdam - Vrijdag 26 april opent Martha Flora een nieuwe locatie in de Rotterdamse wijk Hillegersberg. Martha Flora biedt gespecialiseerde zorg voor mensen met dementie, in een beschermde leefomgeving. De zorgvilla in Rotterdam, gelegen aan de Schubertlaan, is de elfde locatie die Martha Flora in Nederland opent.

De zorgvilla omvat 24 één-persoonsappartementen en 5 appartementen voor echtparen. De appartementen zijn verdeeld over de begane grond en de eerste verdieping. Op beide verdiepingen is een Meander gerealiseerd, een belangrijk onderdeel van het Martha Flora concept. De Meander is een gemeenschappelijke, veilige leefomgeving voor de bewoners. Al naar gelang hun stemming kunnen zij verblijven in de huiskamer, woonkeuken, bibliotheek, tuinkamer of in het atelier. Ook is er een besloten tuin waar bewoners rustig kunnen zitten, wandelen of tuinieren.

Officiële opening door Frans Lavooij

In aanwezigheid van buurtbewoners en Martha Flora medewerkers wordt de officiële opening verricht door Frans Lavooij en oprichter Marco Ouwehand. Lavooij is een succesvolle ondernemer die veel voor Rotterdam heeft betekend. Lavooij, zelf woonachtig in Hilligersberg, was bijna zes jaar voorzitter van de Rotterdamse Kamer van Koophandel. Hij bekleedt diverse maatschappelijke functies, o.m. bij United World Colleges Nederland, Sint Franciscus Gasthuis, St. Hippische Alliantie Rotterdam en het Rotterdams Philharmonisch Fonds. Als voorzitter van Kerkrentmeesters van de PKN Hillegersberg Noord, was Lavooij in 2004 verantwoordelijk voor het besluit om de Salvatorkerk te gaan verkopen met behoud van een maatschappelijke functie, zodat op deze locatie het concept van Martha Flora door HD ontwikkeld kon worden waarmee de maatschappelijke functie van de locatie gehandhaafd kon blijven.

Warmte, veiligheid, geborgenheid

Martha Flora was de eigenzinnige moeder van Marco Ouwehand. In 2004 werd zij gediagnosticeerd met de ziekte van Alzheimer. Ouwehand besloot een 'droomhuis met houvast' te ontwikkelen, een plek waar hij zijn moeder met een gerust hart kon laten wonen wanneer dat thuis niet meer zou gaan. Martha Flora creëert een beschermde samenleving waarin mensen met dementie warmte, veiligheid en geborgenheid vinden en hun eigen identiteit en zoveel mogelijk autonomie behouden. Met dit vernieuwende zorgconcept draagt Martha Flora bij aan een dementievriendelijke samenleving.

Marco Ouwehand, oprichter Martha Flora. "Zorg is mensenwerk. Bij ons is alles gericht op het persoonlijk welbevinden van onze bewoners. Wij willen de best mogelijke dementiezorg geven. Met veel leefruimte en privacy. In vergelijking met andere zorgaanbieders hebben wij een veel hogere personele bezetting, waardoor bewoners meer tijd en echte aandacht krijgen. Bij ons is er geen vast dagprogramma. Natuurlijk zijn er activiteiten, maar er is nooit gedwongen omgang met andere mensen. We kijken naar wie je bent en wat jou het meeste voldoening geeft. En we zorgen dat mensen het leven zoals ze dat ze gewend zijn zo goed mogelijk kunnen voortzetten."

Meer berichten