Veel leerlingen bezoeken samen met het gastgezin deze Chinese Tempel in Mengzi. (Foto: Jara van der Elst)
Veel leerlingen bezoeken samen met het gastgezin deze Chinese Tempel in Mengzi. (Foto: Jara van der Elst) (Foto: Jara van der Elst)

Schoolreisje naar China. Een verslag van Jara van der Elst

Rotterdam - De 4vwo-leerlingen van de Rotterdamse Theaterhavo/vwo waren onlangs in China vanwege een uitwisselingsprogramma met de Chinese school Mengzi No 1 Senior High School. Jara van der Elst was erbij en genoot van een schoolreisje naar Zuidoost-China. Een verslag van een bijzondere trip.

Door Jara van der Elst

Alle leerlingen verblijven elk bij een gastgezin met een Chinees leeftijdsgenootje studerend aan de High School in Mengzi. Ik logeer een week lang bij de 18-jarige Jane. Wie beweert dat de tijden veranderd zijn sinds de schoolreisjes naar De Ardennen slaat zeker geen flater...

Vanuit de bus is het prachtige landschap van China al te bewonderen. We krijgen niet de grootste, meest beruchte, steden van China voorgeschoteld. Nee, we kijken naar het authentieke China, dat níét gericht is op toeristen, om zo het 'echte' China te kunnen proeven.
De Chinese studenten staan samen met hun ouders in keurige rijen voor de school, hevig zwaaiend, vereerd om ons te mogen ontvangen. De gastgezin-ouders spreken geen woord Engels. Maar ze willen alles voor ons Rotterdammers doen; de eigen koffer tillen, daar is geen sprake van.

Jengelende Chinese volksmuziek 

In de auto naar huis klinkt jengelende, Chinese volksmuziek die in niets lijkt op westerse muziek. Het appartement daarentegen had met zijn moderne, wit betegelde woonkamer zo in ons kikkerlandje kunnen staan. De toiletten spreken dit oordeel dan weer tegen. Een gat in de grond, of een 'squat-wc' zoals de Chinezen het noemen, voorziet niet in het comfort dat we gewend zijn. De eerste cultuurverschillen zijn niet alleen zichtbaar voor de Nederlanders, ook de Chinezen vinden bepaalde Hollandse gebruiken maar vreemd. Zo liep ik de eerste avond op mijn sokken door het huis wat reden genoeg bleek voor het Chinese gastgezin om lichtelijk in paniek te raken. Ze konden niet geloven dat ik geen sloffen aan mijn voeten droeg!

In de dagen daarna trekken we op met het gastgezin om allerlei bezienswaardigheden te bezoeken en de omgeving en de Chinese beschaving verder te ontdekken. Ik reis samen met een groepje naar de rijstvelden, waar we doorheen lopen en we bekijken vanuit een hooggelegen uitkijkpunt het prachtige uitzicht.

South Lake Park

Andere leerlingen bezoeken Chinese tempels, bezichtigen 1000 jaar oude steden of aanschouwen het schitterende South Lake Park. De Nederlandse en Chinese scholieren leren elkaars cultuur écht kennen. Zo vertelt een meisje tijdens een museumbezoek over haar schooldagen die van 07.00 tot 22.30 uur duren, waarna ze nog een uur huiswerk maakt en vervolgens verplicht is te gaan slapen in haar studentenkamer op de schoolcampus. Ook vertelt ze dat het verboden is om een liefdesrelatie aan te gaan op haar school. Het hebben van een vriendje of vriendinnetje mag pas als je aan de universiteit studeert. Deze openheid verrast mij, aangezien eerder juist het gesloten karakter van de Chinezen duidelijk naar voren kwam. Ik besluit van de gelegenheid gebruik te maken en vraag hoe het zit met de acceptatie van homoseksualiteit in China. Vrij vertelt ze dat homoseksualiteit door de overheid verboden is, maar dat het door studenten volledig geaccepteerd wordt. Een aantal mensen aanvaardt alleen heteroseksuelen, maar velen accepteren elke seksuele voorkeur.

Ontbijt

Chinese ontbijtjes zijn toch heel wat anders dan ons bakkie pleur en het sneetje volkoren met oude kaas. Een groot assortiment fruit en een gebakje maken bij het gastgezin waar ik verblijf vaak de dienst uit. Een normaal glas melk is er niet bij, de melk is vaak gezoet net als het brood. En als er iets te vieren is met een speciaal ontbijtje? Patat en taart als ochtendmaal!

Elk jaar

De uitwisseling is een aantal jaren geleden ontstaan vanuit een oud-leraar die contacten had met de Chinese school. Sindsdien gaan de Rotterdammers elk jaar rond maart in Mengzi op bezoek en komen de Chinezen tegen november hier in Rotterdam logeren.

Meer berichten