Yin Yin Wong en Isabelle Sully van Publication Studio Rotterdam.
Yin Yin Wong en Isabelle Sully van Publication Studio Rotterdam. (Foto: )

Maak kennis met de Publication Studio Portable, een koffer waar kant en klare boeken uit komen...

Rotterdam - Zonder tussenkomst van gerenommeerde uitgeverijen en drukkerijen geeft Publication Studio Rotterdam boeken uit die zij zelf produceren. Met het ontwikkelen van de ingenieuze Publication Studio Portable, een koffer die alle benodigdheden bevat om een boek te printen en te binden, kunnen zij nu ook overal ter plekke, binnen hooguit 10 minuten een boek maken.

Door Mark Ritsema

De rolkoffer met daarin alle benodigdheden werd in Rotterdam en Hongkong ontwikkeld en gaat de hele wereld over. Bedenksters Yin Yin Wong en Isabelle Sully tonen een filmpje waarin in nog geen drie minuten vanuit de koffer een boek geprint, gebonden, gelijmd en bijgesneden wordt. "Dit was in Hongkong waar we op een markt stonden en notebooks maakten die we gratis uitdeelden. Het was een groot succes."

Publication Studio Rotterdam is onderdeel van een wereldwijde keten met 12 vestigingen. Het concept ontstond 10 jaar geleden in het Amerikaanse Portland. In 2015 startte grafisch ontwerpster Yin Yin Wong een Rotterdamse dependance in Het Nieuwe Instituut. Twee jaar later vonden zij een eigen pand op de Zaagmolenstraat.
Yin Yin: "Het werd bedacht door de Amerikaanse schrijvers Matthew Stadler en Patricia No. Zij zochten naar een manier om hun boeken uit te geven zonder tussenkomst van agentschappen, uitgeverijen en zonder dure productiekosten."
Redactrice Isabelle Sully: "Ze wilden boeken uitgeven op een volstrekt onafhankelijke manier, volgens de 'do it yourself'-gedachte."

Alle Publication Studio's hebben eigen catalogi die worden samengebracht op een website. Wereldwijd kan elk boek worden besteld en per stuk worden gemaakt en geleverd vanuit iedere dependance. Zo zit men nooit met overtollige voorraden boeken terwijl iedere uitgave overal verkrijgbaar is. Maar de winkels/werkruimtes hebben ook open huis-functies waar auteur en lezer elkaar kunnen treffen en workshops worden gegeven."

Yin Yin: "Iedere studio heeft wel een eigen signatuur. In Rotterdam maken we voornamelijk kunst-gerelateerde boeken. Zo hebben we een catalogus gemaakt voor de afstudeerstudenten van het Piet Swart Institute."
Isabelle: "We zijn vooral een platform voor opkomende kunstenaars die verbinding zoeken met het geschreven woord zoals poëzie, literatuur en essays."
Yin Yin: "Iedereen is hier welkom, maar we houden wel een zeker zeggenschap over wat wij uitgeven en hoe dit wordt vormgegeven." Isabelle: "De artistieke achtergrond, maar ook de vormgeving en het materiaal dragen bij aan de magie van een mooi boek. Het voegt iets toe aan de inhoud."

Publication Studio Rotterdam zit in de Zaagmolenstraat 129a. Meer info op www.publicationstudio.biz.

Meer berichten