Patrick Laureij:" Mijn Rotterdamse fans blijken zelfs bereid om voor me te reizen. Ze komen naar alle uithoeken."
Patrick Laureij:" Mijn Rotterdamse fans blijken zelfs bereid om voor me te reizen. Ze komen naar alle uithoeken." (Foto: )

Cabaretier Patrick Laureij wil naar huis en zoekt woning in Rotterdam

Rotterdam - Patrick Laureij verhuist binnenkort terug naar Rotterdam. In 2010 vertrok de cabaretier naar Amsterdam 'om uren te maken' in stand-up comedyclub Toomler. "Ik moest uit mijn comfortzone, iets radicaals doen!" Twee zeer succesvolle eigen shows later is dat hoofdstuk afgesloten. "Ik heb daar gedaan wat ik moest doen".

Door Els Neijts

Laureij (36) komt van Zuid, hij groeide op in IJsselmonde. In 2006 beklom hij voor het eerst een podium tijdens de Rotterdamse Talent Night. Hij probeerde zijn materiaal vervolgens uit op verschillende kleine podia en in 2009 werd officieel lid van de Comedytrain.

"Ik deed in die tijd ook nog Media en Entertainment Management aan Inholland, maar dat liep niet bepaald lekker. Toch duurde het nog lang voor ik de knop kon omzetten. Ik wilde een diploma. Tot ik me realiseerde dat ik uit mijn comfortzone moest komen door iets radicaals te doen. Ik vertrok naar Amsterdam, om vier avonden per week uurtjes te gaan maken bij Toomler."

Op het podium ging het uitstekend, maar van inburgering kwam het niet echt. "Ik ging alleen naar comedyclubs en dan weer naar huis. Ik leefde in twee werelden. Ik was een zoekende comedian, terwijl in een parallelle wereld voetbal en het Amsterdam-Rotterdam-verschil speelde. En hoewel ik er nog wel ben gaan wonen, en het met sommige collega's goed kon vinden, overheerste vaak de gedachte Ik hoor hier niet!"

Veel fans denken dat Patrick een onvervalst platte Rotterdammer is. Dat is maar deels waar. "Er praten heel wat mensen Rotterdamser dan ik. Ik heb mijn eigen tongval. Daar moest ik vroeger voor naar logopedie, vreselijk. Mijn moeder is Brits, misschien ligt het daar aan. Al ben ik niet tweetalig opgevoed. Ik profileer me ook niet specifiek als Rotterdammer en dat wil ik graag zo houden. Ik wil het over universele zaken hebben, ik ben geen typetje! Ik vind dat ik met mijn verhalen genoeg doe voor de stad. Meer zou overdreven worden!"

Laureij is wel extra zuinig op zijn Rotterdamse fans. Als er kaarten vrijkomen, krijgen zij een dag eerder dan abonnementhouders de kans te reserveren. "Rotterdammers blijken zelfs bereid om voor me te reizen. Toen ik met Nederlands Hoop aan het try-outen was, kwamen ze in alle uithoeken kijken. Bijzonder."

Sommige recensenten vonden Nederlands Hoop softer dan zijn eerste show. "Oja? Wie dan? Bij Dekking Hoog wilde ik mijn teksten in hoog tempo ieders keelgat ingooien. Ik moest hard binnenkomen. Natuurlijk is mijn tweede show anders. Ieder mens ontwikkelt zich toch? Je moet van alles blijven meemaken, desnoods opzoeken. Een grap valt beter als hij ergens vandaan komt. Uit zelfspot bijvoorbeeld. Je hebt niet zoveel te zeggen in het leven, dus neem het maar niet té serieus. Ik wil laten lachen, zonder zaken als een groot verlies, geweld of depressie te bagatelliseren. Mijn publiek komt om spanning los te laten. Daar doe ik mijn best voor."

Om zijn eigen spanning kwijt te kunnen, zoekt Laureij een rustige woonplek, in of net buiten Rotterdam. "Als ik drukte wil zoek ik die wel op. Voorlopig trek ik eerst bij mijn vriendin in. Van daaruit gaan we samen op zoek." Lachend:" Er moet ergens in de buurt toch wel een landgoed te vinden zijn?"

In september staat Patrick met Nederlands Hoop drie avonden in het Nieuwe Luxor. Omdat die voorstellingen al razendsnel uitverkocht waren, komen er in mei 2020 nog drie extra voorstellingen. Wie dáár bij wil zijn, kan maar beter opschieten.

 

 

Meer berichten