Foto:

Bloed en veren op het Eiland van Brienenoord...

Rotterdam - Dit is een ingestuurd bericht. Iedere Rotterdammer kan zélf een bericht (met foto) bij De Havenloods online plaatsen via www.dehavenloods.nl. De redactie plaatst zo veel mogelijk van die berichten ook weer in de papieren krant.

Als kind heb je een enorme invloed op de natuur. Hoe? Ontdek het tijdens de nieuwe voorstelling Be in Vloed van locatietheater 'n Bries op 28 april om 14.00 uur op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam. Onder leiding van vijf Rotterdamse kunstenaars worden de kinderen zelf theatermaker en ontdekken ze hoe hun acties de natuur in leven houden.

Stel je voor, je gaat lekker buitenspelen in de natuur op het Eiland van Brienenoord, maar bij aankomst valt je oog opeens op een spoor van bloed en veren. Er is een grote Vogel te pletter gevallen. Een zielig hoopje, dat af en toe nog een beetje fladdert. Is hij verdwaald, of hoort hij hier juist? Wat moeten we nu doen? Laten we hem liggen, nemen we 'm mee naar huis, bellen we de dierenambulance, of brengen we hem terug in de natuur?

De voorstelling ontvouwt zich. Samen met vijf kunstenaars verplaatsen de kinderen zich in de wereld van de Vogel, gespeeld door Gerard Olthaar. Onder leiding van kunstenaars Ieke Trinks (performance), Esther Schoonhoven (decorbouw met natuurlijke materialen), Niek Hilkman (geluidskunst) en Joke Olthaar (dans en theater) bouwen ze een nest, leren ze vliegen, luisteren ze met oortoeters wat de bomen te vertellen hebben en protesteren ze tegen we verwoesting van de natuur. Na een wilde, diepzinnige, leerzame, inspirerende, spannende vlucht komt alles samen in een spectaculaire eindscene. Dankzij gezamenlijke acties van de kinderen kan de vogel weer uitvliegen.

Theatermakers en nieuw onderwijs
"Dit is geen theatervoorstelling waarbij de kinderen slechts toeschouwer zijn", waarschuwt theatermaker Joke Olthaar, de bedenker van het stuk. "De voorstelling Be in vloed ontstaat ter plekke met hun hulp. Het is een crossover tussen theater, natuurbeleving, beweging, muziek en kunst. Een nieuwe manier van onderwijs en theatermaken, waarin kinderen nauwer betrokken raken bij hun omgeving. Als ze niets doen gaat de vogel dood."

Samenwerking met organisaties in Rotterdam-Zuid
De voorstelling is een pilot voor een nieuwe vorm van betrokken theater in de natuur. Naast de familiedag op 28 april, bezoeken meer kinderen uit Rotterdam-Zuid de voorstelling, dankzij de samenwerking met enkele scholen, asielzoekerscentra en de Samenwerkende Speeltuinen IJsselmonde. Op 29 en 30 april en op 1 en 2 mei vertrekken er bussen en kunnen kinderen voor 2 euro de voorstelling bezoeken. Voor meer informatie over de bussen vanuit de speeltuinen zie: www.nbries.nl

Kom naar de familiedag!
28 april van 14.00 -16.00 uur
Verzamelen bij het bruggetje bij de ingang van het Eiland (Navigatie: Hoendiep)
Entree: €5, met Rotterdampas €2,50
Aanmelden via eenbries@gmail.com stellen we op prijs!
Voor overige speeldata, zie www.nbries.nl

Be In Vloed
Pilot Eiland van Brienenoord, april-mei 2019
Idee: Joke Olthaar en Esther Schoonhoven
Acteur: Gerard Olthaar
Performance: Ieke Trinks
Decor: Esther Schoonhoven
Spel: Joke Olthaar
Muziek en geluidsbeleving: Niek Hilkman

'Be In Vloed' wordt mede mogelijk gemaakt door Natuur- en Milieueducatie, Cultuur in de Gebieden, het Getijdenpark Eiland van Brienenoord, Stichting Bevordering Volkskracht en de Erasmus Stichting Dankzij verschillende samenwerkingspartners, fondsen en gemeentelijke organisaties kan Stichting 'n Bries zoveel mogelijk kinderen in contact brengen met de natuur. Zie www.nbries.nl


Locatie
De voorstellingen vinden plaats op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam. Het eiland is bereikbaar via tramhalte Stadionweg. Er is een toegangsbrug aan het eind van de weg Hoendiep. Parkeren is gratis. Ook is het eiland bereikbaar met de watertaxi: opstappen mogelijk vanaf diverse opstappunten in Rotterdam.

Meer berichten