Zorgen over bodemverontreiniging door kunstgras aan Charloisse Lagedijk

Rotterdam - Dit is een ingestuurd bericht. Iedere Rotterdammer kan zélf een bericht (met foto) bij De Havenloods online plaatsen via www.dehavenloods.nl. De redactie plaatst zo veel mogelijk van die berichten ook weer in de papieren krant.

De bewonersorganisatie BOCZ, maakt zich zorgen over de grote berg oude kunstgrasmatten die al enkele maanden op het voormalig terrein van voetbalvereniging TOGR aan de Charloisse Lagedijk liggen opgeslagen.

Het oude kunstgrasveld werd verwijderd vanwege de bouw van een nieuw zorgcomplex op het voormalig sportcomplex, maar de oude matten zijn nog steeds niet afgevoerd. Het vermoeden bestaat dat de gemeente Rotterdam met het oude kunstgrasveld in haar maag zit nu de enige twee verwerkingsbedrijven in Nederland (TUF & Vink) in opspraak zijn geraakt naar aanleiding van een uitzending van Zembla in 2018.

Veel kunstgrasvelden zijn verontreinigd met zware metalen en PAK`s (infill] en dienen eigenlijk als chemisch afval behandeld te worden. Dit betekend dat de gemeente, als eigenaar van de velden, er zorg voor moet dragen dat deze stoffen niet in het milieu terecht kunnen komen. Het oude kunstgrasveld ligt nu in een hoekje van het bouwterrein opgeslagen, maar de rollen zijn niet afgedekt waardoor uitspoeling bij regen of verwaaiing kan plaatsvinden.

De gemeente Rotterdam geeft toe dat het in eerste instantie de bedoeling was op de oude grasmat naar 1 van beide bedrijven af te voeren, maar nu deze bedrijven zoals blijkt in de uitzending van Zembla het niet zo nauw nemen met de regels, blijft alleen nog de optie over om de grasmat naar Denemarken af te voeren. Daar zit een bedrijf (Re-Match) dat oude kunstgrasvelden wel op de juiste wijze verwerkt. Maar dit gaat zeker nog een maand duren.

“We hebben de gemeente gevraagd tot die tijd de rollen kunstgras in ieder geval af te dekken, maar dat is tot op heden nog niet gebeurt. Ook de gemeente dient zich gewoon aan de milieuregels te houden” zegt Rick Timmer voorzitter van de bewonersorganisatie BOCZ. Inmiddels hebben Groen Links en het CDA schriftelijke vragen aan het college gesteld over de verwerking van dit kunstgrasveld maar ook over andere oude kunstgrasvelden binnen de gemeente.

Meer berichten