Rotterdammer van de Week

Diego is van Zuid en blijft op Zuid!

Rotterdam - Diego Madretsma's hart ligt voor 100% op Zuid. Hij werd er geboren en woont er nog steeds. Een half jaar geleden vond hij er ook beroepsmatig zijn roeping. Hij werd wijkcoördinator bij de Afrikaanderwijk Coöperatie. "De wijk en mijn werk zijn heel divers, dus ik moet op alle niveaus kunnen levelen. De ene dag met handen en voeten met iemand uit de buurt, de volgende dag met een wethouder. Ook verder heb ik hier alles wat ik nodig heb. Ik kom eigenlijk alleen de brug over als ik mijn partner naar haar werk breng op het Timmerhuis, het vroegere Stadstimmerhuis, aan de Meent", bekent onze Rotterdammer van de Week.


(Door Els Neijts)

Ben je volbloed Rotterdams?

"Oja, en ook heel erg van Zuid. Ik ben in het Clara ziekenhuis geboren, pal naast de Kuip, en altijd op Zuid gebleven. We woonden eerst op de Vuurplaat, bij de Peperklip, later in Tuindorp Vreewijk. Daar was het toen nog erg wit, veel minder divers. Het was er leuk en rustig, maar ook lastig. Ik heb er lekker veel buiten kunnen spelen, maar moest er ook echt een dikke huid kweken. Op mijn 20e ging ik samenwonen. Eerst in een appartementje in Lombardijen, later op de Dorpsweg. Toen we kinderen kregen wilden we graag een eengezinswoning. Die hebben we nu, weer in Lombardijen. Zuid geeft mij een dorpsgevoel. Gelukkig heeft mijn partner hetzelfde."

Toch werkte je buiten de stad?

"Toen ik nog op school zat, had ik altijd bijbaantjes. Vanaf mijn 17e was ik al betaald jongerenwerker in Kralingen, Crooswijk en de Provenierswijk. Daar was het toen nogal onrustig, met veel overlast van jongeren. Ik woonde al vroeg op mezelf. Dat was een harde leerschool, waarbij ik moest leren verantwoordelijkheid te nemen. Daardoor sprak ik dezelfde taal en dat werkte. Toch ben ik media en entertainment management gaan studeren en stage gaan lopen bij de Thalia Lounge. Natuurlijk had ik toen een leven vol feestjes in mijn hoofd, maar toen ik een stage moest doen bij een zonnestudio, drong tot me door dat je met ondernemerschap goed kunt verdienen. Ik werd bedrijfsleider in Maassluis en had een eigen studio in Delft. Tót vorig jaar!"

Wat veranderde er?

"Eigenlijk wilde ik een jaar voor mijn kinderen gaan zorgen, maar toen kwam deze baan op mijn pad. Hartstikke leuk! Zo divers, zoveel verschillende mensen, zoveel niveaus. Je moet overal mee kunnen levelen. Allemaal met de bedoeling om de wijk te verbeteren. Niet zozeer de gebouwen, maar vooral de positie van mensen. In plaats van buitenstaanders in te vliegen die over een paar jaar zeggen Kijk eens hoe goed we dat gedaan hebben, zetten we mensen uit de buurt in. Betaald! Vestia heeft hier bijvoorbeeld veel portiekwoningen waarvan de gemeenschappelijke delen schoon gehouden moeten worden. Dat doen nu mensen uit de wijk. Hetzelfde geldt voor de toiletten op de Afrikaandermarkt, voor afvalinzameling, verfwerk en groenonderhoud. Die klussen moeten rendement voor de wijk gaan opleveren. We willen hier niet van subsidie hoeven leven."

Waar kom je buiten Zuid?

"Uhhh... Eigenlijk doe ik alles hier. In plaats van naar het Kralingse Bos gaan bijvoorbeeld, gaan wij naar het Zuiderpark en toen ik laatst met mijn partner uit eten ging, kwamen we uit bij Afghaans restaurant Helai aan de Piet Smitkade. Daar kun je lekker aan het water zitten. Daarna hebben we een filmpje gepakt in Pathé De Kuip."

Wat kan er beter?

"Meer sociale woningen in plaats van afbraak, en er mogen wel meer veilige fietspaden bij komen. Dat geldt niet alleen voor Zuid natuurlijk, maar ook voor andere stadsdelen in Rotterdam."

Persoonlijk

Diego is 32 jaar en heeft met zijn partner een dochter van drie en een zoontje van tien maanden. Als coördinator van de Afrikaanderwjjk Coöperatie is hij vaak te vinden in het markante Gemaal op Zuid, waar veel activiteiten worden georganiseerd. Op de site (www.hetgemaalopzuid.nl) en facebookpagina lees je meer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden