try-out op 5 maart 2019
try-out op 5 maart 2019 (Foto: foto door Joke Schut)

1000 vrouwen vieren 100 jaar vrouwenkiesrecht

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl!

Op dinsdag 23 april betreden duizend vrouwen het podium van Theater Rotterdam Schouwburg tijdens de Stille Heldinnen Disco XL van Women Connected. Deze bijzondere groep vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden inspireert de bezoeker tijdens dit theatraal spektakel met hun persoonlijke verhalen. Verhalen die ook herkenbaar en universeel zijn, die bezoekers zal lachen én huilen. Via een koptelefoon, zoals bij een ‘silent disco’, hoort het publiek de wijze woorden van Chahrazad, de hoop van Monniek, de lievelingsmuziek van Sharita en nog véél meer. Een bijzondere avond waarin niet wordt gekeken naar elkaars verschillen, maar waar simpelweg het vrouw zijn wordt gevierd en er vanzelf meegedanst en gezongen zal worden!

Lokale en persoonlijke stadsverhalen
Walther van den Heuvel, hoofd programmering Theater Rotterdam, verheugt zich op 23 april: “Women Connected, hét community arts netwerk voor vrouwen, vormt een hoogtepunt in de jarenlange samenwerking tussen het Rotterdams Wijktheater en Theater Rotterdam, waarbij lokale en persoonlijke stadsverhalen voor ons telkens verbonden zijn met een groter geheel waar we állen
deel vanuit maken. Universele belevenissen, angsten, dromen en verlangens resulteren in prachtige ontmoetingen tussen vrouwen uit Rotterdam West, Noord, Zuid en Oost.”

Een krachtige ervaring
Elly Goodman, Community Drama Artist bij het Citizens Theatre in Glasgow bezocht afgelopen jaar een kleine variant van de Stille Heldinnen Disco XL tijdens het International Community Arts Festival (ICAF) in Rotterdam: “Ik werd geraakt door de pure integriteit, schoonheid en eerlijkheid van de voorstelling. Het delen van levensverhalen via opnames, ondersteund en aangevuld met de persoonlijke muziekkeuzes, was een krachtige ervaring. Terwijl ik lachte, huilde en danste met de
vrouwen op het podium, wist ik dat we deel moesten uitmaken van deze fascinerende en evoluerende beweging om vrouwen te verbinden. Samen met mijn collega Carly McCaig maakten we de eerste Schotse variant Glasgow Heroines afgelopen oktober. Het was een groot succes en we kijken ernaar uit om in de toekomst nog meer samen te werken met Women Connected.”

Voor álle Rotterdamse vrouwen
Fahae, woonachtig in Hoogvliet is één van die duizend vrouwen die meedoet aan de voorstelling: “Ik verliet mijn vaderland, Syrië, vanwege de oorlog. Opzoek naar veiligheid voor mijn kinderen. Ik vind het heel interessant om deel te nemen aan dit project, zo kan ik mijn Nederlands oefenen en kom ik in contact met andere vrouwen. Het is altijd enorm gezellig en dat verzacht het leed van ons vertrek uit Syrië. Als kind speelde ik in twee theatervoorstellingen, maar dat ik nu in de grote zaal van Theater Rotterdam mag staan, maakt me echt opgewonden. Ik hoop dat mijn kinderen komen kijken, maar dat er ook Nederlandse mensen komen om te zien wat de nieuwe bewoners van de stad beweegt.”

Over Women Connected
Women Connected gelooft in een mooiere samenleving door vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden te verbinden en boven zichzelf uit te laten stijgen aan de hand van professionele theaterproducties. Wij zoeken en vinden steeds betere manieren om een doelgroep van diverse, multiculturele vrouwen te bereiken. Artistiek gezien experimenteert Women Connected met vernieuwende vormen om hun vrouwen tot hun recht te laten komen op het toneel en een stem te geven voor een groot publiek. Sociaal en economisch gezien worden er stappen gezet om de vrouwen die willen, de kans te geven om in het Women Connected netwerk door te groeien.

Meer informatie op www.womenconnected.nl | #womenconnected

Meer berichten