Leo Verheul heeft deze week deel twee uitgebracht van de trilogie de Vrijheid: de thriller Weekendbenen.
Leo Verheul heeft deze week deel twee uitgebracht van de trilogie de Vrijheid: de thriller Weekendbenen.

Leo Verheul houdt zichzelf graag een lachspiegel voor

Rotterdam - Na de Kunst van het Mislukken (Lebowski) heeft Leo Verheul deze week deel twee uitgebracht van de trilogie de Vrijheid: de thriller Weekendbenen. Vrijdag was de presentatie in Donner.

Door Mark Ritsema

Weekendbenen zijn zulke mooie benen dat het zonde is om er ook doordeweeks op rond te lopen. Het is ook de titel van de tweede roman van de Rotterdamse sportjournalist en schrijver Leo Verheul: Een thriller vol meeslepende intriges, bizarre wendingen en meeslepende erotiek, maar altijd met vaart en humor verteld: "Ik hou ervan om zonder pretenties te schrijven. Niet dat barokke gedoe."

Dominicaanse prostituee

Weekendbenen volgt de vier personages Antoinette en haar broer Henk-Jan, de Dominicaanse prostituee Angela en de duistere Spanjaard Selú. Hun verhalen komen samen in een spannend plot.
"Er gebeuren vreselijke dingen in Weekendbenen, maar ik heb er hard aan gewerkt om het tegelijk grappig te laten zijn. De Britse komiek John Cleese zei ooi: 'Je moet de waarheid zo weinig kantelen dat het grappig wordt. Als je het te ver kantelt dan mis je je doel en is het niet leuk meer'. Ik speel met de waarheid maar het mag nooit flauw worden."

Het Vrije Volk

Leo begon in de jaren zeventig te werken als sportjournalist voor Het Vrije Volk. Daarnaast schreef hij onder andere boeken over Feyenoord en een biografie van Frank Rijkaard. Pas in 2014 debuteerde hij als romanschrijver met het autobiografisch getinte 'De kunst van het mislukken'. Dat boek vertelt over een succesvolle sportjournalist die op grootse en meeslepende wijze aan lager wal raakt.
"Ik had behoefte om mijzelf eens een lachspiegel voor te houden. Ik zie goed mislukken als iets prachtigs. Je gaat allemaal wel eens op je bek en dan is het goed om een stap terug te zetten, jezelf eens goed in de spiegel uit te lachen en vervolgens weer op te krabbelen. Dat is de kunst van het mislukken beheersen."

Zijn eerste twee boeken zijn onderdeel van de trilogie 'De vrijheid' waarvan het laatste deel in 2020 verschijnt.
"Wat de verhalen verbindt is de hang naar de vrijheid om je illusies na te streven. Ik schrijf over sterke mensen die kunnen mislukken maar ook altijd weer opstaan. I vind het een compliment als mensen mijn boeken 'hilarisch' noemen of zeggen dat het leest als een trein. Ik begin 's morgens om vijf uur met schrijven en zo rond half zes verzin ik iets grappigs. Daar kan ik dan zelf zo hard om lachen dat de buren wel moeten denken dat ik een malloot ben. Maar dat soort ontdekkingen maken mij heel blij. Daar kan ik de rest van de dag op leven."

Vrijdag 12 april was de presentatie van Weekendbenen bij Donner aan de Coolsingel. Schrijver en vriend Michel van Egmond nam het eerste exemplaar van het boek in ontvangst.

Kijk voor meer info op www.weekendbenen.nl.

Meer berichten