'Ik werd vaak onderschat, maar wat mannen kunnen, kan ik ook. In de bouw hielp ik de mannen en gaf ik ze tips over wat ze beter konden doen.'
'Ik werd vaak onderschat, maar wat mannen kunnen, kan ik ook. In de bouw hielp ik de mannen en gaf ik ze tips over wat ze beter konden doen.' (Foto: )

Sule Balci geeft hout een tweede leven als tafel

Rotterdam - Sule Balci is eigenaresse van iQonya, een zaak met natuurlijke interieurproducten in Capelle aan den IJssel. Hier maakt ze verschillende meubels; van tafels tot vensterbanken. Dit was niet altijd makkelijk: "Ik had het gevoel dat ik mij extra moest bewijzen."

Door Juliette Beukers

Het bedrijf bestaat nu anderhalf jaar en is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby, ontstaan in Turkije. Haar familie heeft daar al jaren een vakantiehuis en als kind kwam Sule daar regelmatig. In de tuin lagen eeuwenoude wortels van olijfbomen en die haalde ze met haar vader eruit. Vervolgens maakten ze er samen decoratie en meubels van. "Na een tijdje was het hele huis ingericht met natuurlijke, zelfgemaakte producten. Vrienden die op bezoek kwamen reageerden er erg positief op en toen ontstond het idee om dit serieuzer aan te pakken."

Na haar studie Bouwkunde aan de Hogeschool Rotterdam startte ze het interieurbedrijf. Sule vertelt dat dit niet altijd makkelijk was: "Niet veel vrouwen beginnen een eigen bedrijf in deze branche. En dan kijken mensen toch wat kritischer naar je werk." Ook tijdens haar studie merkte ze dat het echt een mannenwereld is. "Ik werd vaak onderschat, maar wat zij kunnen, kan ik ook. In de bouw hielp ik de mannen en gaf ik ze tips over wat ze beter konden doen."

Haar vader had wél altijd vertrouwen in Sule en ze werkt nu mee in het bedrijf. "Mijn vader doet de productie in Turkije. Daar zoekt hij met een team naar hout dat op natuurlijke wijze is omgekapt of verloren is gegaan." Het bedrijf gebruikt namelijk alleen natuurlijke producten en wil hout een tweede leven geven. "Geen stuk hout is hetzelfde. Dat is de reden dat klanten speciaal naar de winkel komen om iets unieks uit te zoeken."

"Ik ben uiteindelijk heel blij dat ik deze stap heb genomen. Soms moet je niet teveel nadenken en gewoon doen." In de toekomst wilt Sule graag uitbreiden en zo mogelijk een nieuw filiaal openen. "Waarschijnlijk hebben we dan ook nieuw personeel nodig en dan is een vrouwelijke timmerman meer dan welkom."

Meer berichten