Nee, Judith heeft haar haar niet bedekt uit schaamte, ze moest gewoon dezelfde dag naar de kapper.
Nee, Judith heeft haar haar niet bedekt uit schaamte, ze moest gewoon dezelfde dag naar de kapper. (Foto: )

Boek over kroeshaar maakt veel los: 'Ik werd als kind poepvlecht genoemd'

Rotterdam - Een verhaal over het kroeshaar van Prinses Imara van Ramona Kimberley Molhoop in De Havenloods van vorige week heeft behoorlijk wat losgemaakt. Veel mensen lieten weten ervaringen te hebben met het vervelende ontkroezen of met pesterijen.

Door Emile van de Velde

"Bij veel donkere mensen rust er nog steeds een taboe op kroeshaar", vertelde Ramona in De Havenloods. "Glad haar past beter bij het schoonheidsideaal. Ontkroezen gebeurt vaak met allerlei smerige chemische middelen. Dat is niet goed voor je hoofdhuid, en niet nodig. Door de natural hair movement wordt het nu minder gedaan en ouders leren hun kinderen steeds meer dat hun natuurlijke afrohaar mooi is "

Poepvlecht

"Ik werd weleens poepvlecht genoemd vroeger", vertelde Judith Barreto toen ze op bezoek was op de redactie. Judith kreeg van ons het exemplaar dat we mochten verloten. "Ik heb zelf twee dochtertjes van 6 en 4. Ze hebben zelf niet zo'n kroeshaar als ik, maar ze vinden het wel vervelend als het gekamd moet worden. Ik ontkroes het niet hoor. Dat heb ik zelf vroeger meegemaakt en wil mijn kinderen niet aandoen."

Ook op de facebookpagina van De Havenloods kwamen leuke reacties binnen. Mensen bevestigden de vervelende ervaringen met het hebben van kroeshaar. Anderen verbaasden zich erover, want het was toch juist prachtig om zulk haar te hebben?

Schamen?

Margreet van Schuylenburg-Linnemann: 'Zijn er mensen die zich daarvoor schamen? Bizar. Heerlijk lijkt me zo'n mooi kapsel.' Esther van Barschot reageert: 'Ik had vroeger ook kroeshaar en vond het verschrikkelijk. Ben er heel mijn lagere schooltijd mee gepest. Stylen heb ik nooit gedaan. Dat was inderdaad heel chemisch. Vera Zgttram: 'Ik had moeite met accepteren van mijn gemengde pluizige haren in mijn tienerjaren. Nu ben ik bijna 36 en accepteer gewoon mijn haar nu zo als het is.' Margreet van Schuylenburg-Linnemann: 'Ik heb dat nooit geweten. ik vind kroes prachtig. Iets om trots op te zijn.'

Meer berichten