Zonnepanelen wekken groene stroom op
Zonnepanelen wekken groene stroom op

Ondernemers Bedrijventerrein Schiebroek willen meer stroom opwekken dan ze verbruiken

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden bij De Havenloods. Iedere Rotterdammer kan bij De Havenloods een bericht plaatsen. Je kunt het zelf (mét foto) online publiceren via www.dehavenloods.nl!

Verschillende ondernemers van Bedrijventerrein Schiebroek hebben hun bedrijfsdak ter beschikking gesteld voor het plaatsen van zonnepanelen. Het is goed nieuws voor omwonenden die wel zonnepanelen willen, maar ze niet op hun eigen dak kwijt kunnen. Er is ruimte voor minimaal 900 panelen. De ondernemers geven daarmee gehoor aan de oproep van de Rotterdamse Energiecoöperatie (REC), een initiatief van duurzame energieleverancier Greenchoice, die zonnestroom voor iedere inwoner van de stad beschikbaar wil maken.

Om het opwekken van groene stroom te stimuleren, speciaal voor mensen die dat met zonnepanelen op hun eigen dak niet kunnen, zijn er verschillende regelingen vanuit de overheid. Eén van die regelingen is de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel bekend als de Postcoderoosregeling. Deze regeling wordt door de REC gebruikt voor het eerste postcoderoosproject in Schiebroek. Het houdt in dat bewoners in een postcodegebied dat grenst aan Bedrijventerrein Schiebroek aan het project kunnen deelnemen. Een deelnemer wordt lid van de coöperatie en koopt één of meerdere zonnepanelen op het dak van één van de bedrijven. Over iedere kilowattuur stroom die door de panelen wordt opgewekt, krijgt de deelnemer de volledige energiebelasting terug via Greenchoice.

Duurzaam ondernemen
Zodra er voldoende inschrijvingen zijn, gaan de zonnepanelen het dak op. De ondernemers die op het terrein in Schiebroek-Noord elke dag hun handen uit de mouwen steken, streven ernaar binnen 5 jaar energiepositief te worden. Dat betekent dat het gehele terrein meer stroom opwekt dan dat er wordt verbruikt. Ook de daken van ondernemers die liever investeren in het bedrijf zelf of die de realisatie van een zonnedak een brug te ver vinden, blijven niet onbenut. Op die daken neemt de Rotterdamse Energiecoöperatie het leggen van zonnepanelen namelijk voor eigen rekening.

Rotterdamse Energiecoöperatie en Greenchoice
De Rotterdamse Energiecoöperatie heeft het doel om in 2020 10.000 zonnepanelen op Rotterdamse daken te hebben liggen om huishoudens in de stad te voorzien van lokaal opgewekte stroom. Op de website www.rotterdamseenergiecooperatie.nl staan alle lokale projecten waar buurtgenoten samen opwekken en verbruiken. Ook is te zien welke projecten nog deelnemers zoeken. Iedereen die meedoet, krijgt zonnestroom uit deze Rotterdamse projecten en bosgecompenseerd gas via Greenchoice, dé groene energieleverancier die investeert in lokale opwek.

Aan de slag
Cynthia Nolen, voorzitter van de Rotterdamse Energiecoöperatie: ‘’Rotterdam heeft zich ten doel gesteld om in 2030 meer duurzame energie op te wekken dan de stad verbruikt. De REC wil deze doelstelling behalen door duurzame energie mogelijk en toegankelijk te maken voor alle Rotterdammers. Zo dragen we samen ons steentje bij aan het verbeteren van het klimaat en zijn we voorbereid op de toekomst”.

Buurtbewoners kunnen zich inschrijven via www.rotterdamseenergiecooperatie.nl/schiebroek 

Meer berichten