In 'Venster op de Rotterdamse Haven, Honderd Jaar Spido' staan prachtige foto's die een mooi tijdsbeeld van het oude Rotterdam geven.
In 'Venster op de Rotterdamse Haven, Honderd Jaar Spido' staan prachtige foto's die een mooi tijdsbeeld van het oude Rotterdam geven.

Honderd jaar Spido geeft mooi beeld van stuk Rotterdamse historie!

Rotterdam - Spido bestaat honderd jaar! Een mijlpaal die uiteraard groots wordt gevierd met een nieuw schip en een expositie, maar nu eerst een prachtig overzicht in boekvorm heeft opgeleverd. 'Venster op de Rotterdamse Haven, Honderd Jaar Spido' ligt sinds vorige week bij de Rotterdamse boekhandels.


De geschiedenis van Spido is onlosmakelijk verbonden met de stad en de ontwikkeling van Rotterdam tot een van de grootste havens van de wereld. Dat zie je onder meer terug in de schitterende fotografie die het boek rijk is. Unieke zwartwit-beelden uit de begintijd toen Spido als havendienst voor het vervoer van scheepslieden functioneerde.
Daarnaast wordt in 135 pagina's de geschiedenis van een Rotterdams icoon beschreven en wordt uitleg gegeven over het ontstaan van Spido als zijnde een anno 2019 nog altijd belangrijke en populaire attractie. Zo lees je dat al in de jaren twintig de eerste dagtochtjes naar vliegveld Waalhaven werden ondernomen. Na de oorlog breidde het aantal rondvaarten zich uit en konden bezoekers in binnen- en buitenland met eigen ogen zien hoe de haven zich herstelde en uitgroeide tot de grootste van de wereld.
Ook mooi om te lezen hoe een andere bekende naam in het Rotterdamse aan de wieg stond van Spido. Het was zakenman Daniel George van Beuningen (Steenkolen Handelsvereeniging) die in januari 1919 de eerste georganiseerde passagiersdienst in de haven opzette en op die manier een oplossing en aanvulling vond voor de overvolle Rotterdamse veerdiensten in die tijd. Daarmee is het boek niet alleen een lust voor het oog geworden maar biedt het tevens een zeer interessant inzicht in een stuk Rotterdamse geschiedenis.

Meer berichten