Don Diego Poeder met zijn vrouw Judith en trainer Bas Duchenne. (Foto: Emile Hilgers)
Don Diego Poeder met zijn vrouw Judith en trainer Bas Duchenne. (Foto: Emile Hilgers) (Foto: )

Don Diego Poeder buiten de prijzen op SportFilmFestival Rotterdam

Rotterdam - Regisseur Jamillah van der Hulst en producent Conrad Alleblas kregen zaterdag de SportFilm Award op het SportFilmFestival Rotterdam. Hun documentaire 'Becoming LEV', over een jongen uit Oekraïne, die net als Evgeniy Levchenko profvoetballer wil worden, gaat naar het internationale sportfilmfestival in Milaan. De andere genomineerde was een sportdocu over de laatste wedstrijd van bokser Don Diego Poeder. Die film werd zondagavond en maandag uitgezonden op het tv-kanaal en een live-stream van Open Rotterdam.

Door Emile Hilgers

Van der Hulst won vorig jaar ook de Award-verkiezing in Rotterdam. Die inzending, 'Fighting for Life' ging over het boksproject van haar zus Sharita in een gevangenis in Kaapstad. Op het filmfestival in Monaco werd de documentaire beloond met de Sport and Peace Documentary Prize, die benadrukt dat sport een positieve rol kan spelen bij het bevorderen van vrede.

Dit jaar viel op het festival in LantarenVenster de genomineerde boksfilm niét in de prijzen. Toch had hoofdrolspeler Don Diego na de bekendmaking een brede lach op het gezicht. "Het was leuk om mee te werken aan de film", vertelde hij voorafgaand aan de prijsuitreiking. "En de filmploeg stoorde mij niet."

De film 'Don Diego Poeder' bevat indringende close-ups tijdens zijn trainingen met sparring-partner Rico Verhoeven en trainer Bas Duchenne in de aanloop naar zijn laatste wedstrijd. Er zijn ook liefdevolle quotes van moeder Hermina en echtgenote Judith. "We hebben voor deze productie weinig gestuurd", aldus Marcel Morcus van Mamascreen, dat de film samen met Monkeyshoot Documentaries maakte. Don Diego kent de mensen omdat hij als filmmaker met hen samenwerkt. "Zij kwamen met het idee, ik heb er niet om gevraagd", benadrukt hij. "Ik ben zelf twee films aan het schrijven. Eén in het Engels, die is al af. De andere is kort en in het Nederlands."

Overigens had Don Diego liever in zijn laatste wedstrijd voor een Nederlandse titel gebokst. Maar vanwege zijn leeftijd - hij was toen 44 - stak de boksbond daar een stokje voor. Om zijn carrière toch op een mooie manier af te sluiten, organiseerde de voormalig wereldkampioen zelf een partij.

Meer berichten