Rick maakt voornamelijk portretfoto's voor (glossy) magazines, maar houd ook juist van rauwe plekken in Rotterdam. "Ik houd van de triestheid, dat contrast is mooi hier, en dat zoek ik ook op." (Foto: Luc)
Rick maakt voornamelijk portretfoto's voor (glossy) magazines, maar houd ook juist van rauwe plekken in Rotterdam. "Ik houd van de triestheid, dat contrast is mooi hier, en dat zoek ik ook op." (Foto: Luc) (Foto: )
Rotterdammer van de Week

Rotterdammer van de Week Rick Arnold wil wel wat meer glamour zien

Rotterdam - Rick Arnold (55) is een creatieve duizendpoot, maar hij is vooral bekend als fotograaf. En het mooie? "Eigenlijk wilde ik helemaal geen fotograaf worden", vertelt hij. "Ik wilde muzikant worden, was altijd met muziek bezig. Ik heb zelfs nog een vooropleiding op het conservatorium gedaan." Daarnaast heeft hij zelfs videoclips geregisseerd en is hij dj geweest, maar fotografie is toch echt zijn ding. Een van zijn voorbeelden is Helmut Newton: "Wat ik belangrijk vind is dat het een bepaalde smoel heeft, een bepaalde kracht. Het beeld moet minimaal zijn en toch verleiden. Verleiding kan ook in iemands ogen zitten... of zelfs in de lelijkheid der dingen." Rick is onze Rotterdammer van de Week!

Door Wouter Vocke (wouter@indebuurt.nl)

Ben je eigenlijk wel een Rotterdammer?

"Ik ben een geboren Hagenees. Ik ken wel Rotterdams lullen hoor", zegt hij lachend met een Rotterdams accent, "maar spreek nog echt wel een beetje Haags, vooral als ik boos ben. Dan ga ik heel erg Haags praten. Maar ik woon hier langer dan dat ik ooit in Den Haag heb gewoond, dus ik ben eigenlijk gewoon keihard een Rotterdammer! Mijn jeugd is Haags, maar Rotterdam is mijn volwassen leven."

Hoe lang woon je hier dan?

"Poe, vanaf mijn 22e. Dus dat is al meer dan dertig jaar. Heb nog een klein uitstapje naar Amsterdam gemaakt, en een klein uitstapje naar Barcelona - maar nu alweer een tijdje hier. De grap is altijd om in Amsterdam te zeggen dat je een Rotterdammer bent, dat vind ik het leukste. En dan de reacties afwachten. Ze denken altijd dat je een Amsterdammer bent als je een fotograaf bent."

Is dat echt zo?

"Ja. Mensen vragen dan vaak: 'waarom ga je niet in Amsterdam wonen? Dat is veel beter voor jou als fotograaf'. Dan denk ik: ik vind het juist lekker om terug te rijden naar Rotterdam, zodat ik hier kan chillen."

Waar kom je graag?

"Ik heb in het Oude Westen gewoond, dat is een perfecte wijk. Bij Le Vagabond op de Nieuwe Binnenweg heb ik om de hoek gewoond en tegenover De Pijp heb ik heel lang gewoond. Ja, dat is echt wel mijn wijkie. Je hebt er alles bij de hand: winkels, toko's. Ik houd van lekker eten, en als ik het zelf niet maak wil ik het ook kunnen halen. Het liefst op loopafstand! In 2006 ben ik naar Katendrecht verhuisd, dat was ook leuk. Nu woon ik alweer een paar in het Witte de Withkwartier, dat is ook een hele lekkere plek. Ik wil niet meer naar Zuid, al maken ze het nog zo gaaf."

Hoe is het als fotograaf in Rotterdam?

"Rotterdam was vroeger best leeg, met veel open plekken. Als fotograaf was dat afschuwelijk, maar ook mooi. Onontgonnen plekken zoals die oude loodsen op Zuid, waar Hotel New York nu zit - die mis ik nu wel. Rotterdam heeft nog steeds een beetje dat melancholische voor mij. Ik houd van de triestheid, dat contrast is mooi hier, en dat zoek ik ook op. Ik vind wél dat Rotterdam wat meer glamour nodig heeft. En het mag af en toe wel weer wat stouter zijn, ik mis die buzz een beetje."

Wanneer ben je eigenlijk gaan fotograferen?

"Via via kwam ik bij de kunstacademie. Maar ik vond dat eerst eigenlijk te vrij en te vaag. Toen ben ik zelfs nog even dj geweest, op de MTC party's van Ted Langenbach bijvoorbeeld, en heb ik decors gebouwd in Nighttown. Op een gegeven moment dacht ik toch: ik moet uit dat nachtleven. Toen heb ik fotografie echt opgepakt en ben ik afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie."

En nu heb je zelfs een boek!

"Ja, Ink Issues, een hommage aan getatoeëerde vrouwen. Alle foto's zijn in Rotterdam genomen. Dat heeft ook te maken met mijn liefde naar vergane glorie." Komt er een vervolg? "Ja! Misschien niet zozeer met tattoos, maar wel met iets dat me opvalt. Ik wil niet per se 'de tattoo-fotograaf' zijn."

Persoonlijk

Geboren: 20 juli 1963 in Den Haag. Burgerlijke staat: single, heeft drie kinderen uit eerdere relaties. Opleiding: Audiovisuele Vormgeving op de Willem de Kooning Academie. Rick is naast fotograaf ook docent fotografie, muzikant en geeft yogales. Zijn boek Ink Issues is overal te koop. Meer weten? www.rickarnold.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden