Julius met zijn 100 karaat Rotterdam items: Bep van Klaveren, Coen Moulijn en de oldtimer Tour de Rotterdam.
Julius met zijn 100 karaat Rotterdam items: Bep van Klaveren, Coen Moulijn en de oldtimer Tour de Rotterdam.
Rotterdammer van de Week

Julius Leijger is net zo Rotterdams als de shirts van LIGER

Rotterdam - Rotterdammer van de week, Julius Leijger (48), is dé man achter de limited edition t-shirts LIGER. Eigenlijk zou hij kapper worden. "Ik zou de vierde generatie zijn geweest, dan waren we koninklijk geworden." Maar het werd de IT. "Toen stond je nog in de rij voor de nieuwste Windows." Op zijn 40e begon een oude droom op te spelen. "Ik waste als puber dagenlang auto's om een bijzonder t-shirt of overhemd te kunnen kopen. Het plan om ze zelf te maken ben ik pas na mijn 40e gaan finetunen. Ik wilde iets unieks en koos voor LIGER als merknaam. Omdat een liger - kruising tussen leeuw en tijger - zich niet kan voortplanten. Ik maak van ieder design ook maar 360 stuks, en niet één meer!"

Door Els Neijts

Zijn LIGERS 100% Rotterdams?

"Ik zelf in ieder geval wel. Ik ben in het Havenziekenhuis geboren en woonde als kind boven kapsalon Leijger van mijn vader aan de Eendrachtsweg. Daar kwamen zelfs klanten uit Wassenaar en België. Watergolven was in die tijd goeie business, maar hoewel ik wel de opleiding aan de Mariniersweg heb gedaan, lag het vak me niet. Sterker nog, ik vond het verschrikkelijk. Later heb ik op verschillende plekken in de stad gewoond, maar een aantal jaren geleden hebben mijn vrouw en ik een bouwval in Hillegersberg kunnen kopen. Die hebben we helemaal naar eigen inzicht opgeknapt. Nu heb ik zelfs mijn eigen mancave in onze geweldige, grote achtertuin. Vroeger stalde de groenteboer er zijn twee paarden. Daar kan ik werken en mijn shirts opslaan. We hebben hier een heerlijke plek en mijn ouders wonen ook vlakbij. Ik ga hier écht nooit meer weg."

Hoe kom je aan je ontwerpen?

"Op ieder design laat ik zes ontwerpers los. Die doen het echt omdat ze het leuk vinden, niet voor de poen. Ik noem mijn collecties 'waves'. Iedere wave heeft zijn eigen thema en achter elk shirt zit echt een verhaal. Op het label staat je unieke eigen nummer!"

Waarom LIGER als merknaam?

"Mijn eigen achternaam wide ik niet voeren, maar LIGER lijkt er wel op. Omdat ik per se unieke dingen wil maken en ook echt niet meer dan 360 exemplaren per wave uitbreng, kwam mijn vrouw op LIGER. Een liger is een kruising tussen een leeuw en een tijger. Deze bijzondere dieren worden in gevangenschap gefokt en kunnen zich niet voortplanten, dus dat zijn eigenlijk ook limited editions."

Is er een Rotterdam wave?

"Niet echt. Ik wilde niet in de sfeer terecht komen van '010 isn't just a code', maar in sommige waves zit wel iets typisch Rotterdams. Het vorige thema was sport, dus daar zitten The Dutch Windmill en Coen Moulijn in. Die laatste heb ik mevrouw Moulijn aangeboden. Zo'n aardig mens! Toen de serie al af was wilde Raymond van Barneveld er ook nog in. Daar heb ik op aandringen van zijn manager toen in het geheim maar een special item voor gemaakt. Dat shirt gaat inmiddels de hele wereld over. Tot Nieuw-Zeeland aan toe."

Wat zijn je toekomstplannen?

"Ik focus nu vooral op mooie retail aan me binden. Niet álles gebeurt online, er zijn nog veel leuke winkeltjes. Vooral in de omliggende kleine steden. Hoewel ik op evenementen begonnen ben, heb ik vrijwel alle festivals geschrapt. Alleen Parkpop, Lowlands en het Bevrijdingsfestival heb ik in ere gehouden."

Wat doe je verder in de stad?

"Ik heb geen tijd meer voor bier en vrienden. Ik doe veel met mijn gezin. We staan ieder weekend op het hockeyveld van HCR. Ik altijd mét toeter. Puck speelt in meisjes A1 en Jochem in C1. Hockey is echt óns ding, maar ik heb ook een Feyenoord seizoenskaart. Lekker afzien met vijf andere pappa's, terwijl onze zoons vliegtuigjes zitten te vouwen. Verder wandelen mijn vrouw en ik graag. Met de hond door het Lage Bergse Bos en langs de Achterplas. Of we gaan een hapje eten. Laatst nog bij Louise aan de Veerhaven. Waanzinnig!"

Persoonlijk

Julius is getrouwd met Angela. Samen hebben ze dochter Puck van bijna 17 en zoon Jochem van 13. Julius' LIGER waves, met allemaal een ander thema, kun je vinden op www.thisisliger.com. Op veel items uit de vroegere collecties staat wel het balkje Uitverkocht! Zoals het limited editions betaamt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden