Kleinste winkel van Rotterdam opent op 12 april

Rotterdam - Vrijdag 12 april opent wethouder Bas Kurvers de nieuwe deuren van het historische brugwachtershuisje op de Lage Erfbrug voor het publiek.


Dit huisje is in de afgelopen maanden verbouwd tot een bijzondere ontmoetingsplek in Delfshaven. Het huisje krijgt een multifunctioneel karakter. Naast het verkopen van lokale producten, zal Lil' Delfshaven dienen als een informatiepunt voor bezoekers van historisch Delfshaven, met als doel het promoten van deze verborgen parel van Rotterdam. Ook gaan er regelmatig kleine eigenaardige evenementen plaatsvinden.

Met de komst van de kleinste winkel van Rotterdam in Delfshaven hoopt de onderneemster Lilia Costa deze historische wijk een boost te geven. "Delfshaven bruist, is heerlijk divers – een echte weerspiegeling van Rotterdam – en zit vol met talent. Dit mag niet ongezien blijven. Bij Lil' Delfshaven willen we de makers  en kunstenaars van Delfshaven een plek bieden om hun mooie creaties aan de wereld te laten zien." Ze vervolgt: "We misten in Delfshaven een leuk tentje waar je dagelijks terecht kan, om gewoon een bakkie te doen of over de laatste ontwikkelingen te praten. Dat kan nu bij ons."

Het brugwachtershuisje kreeg twee nieuwe deuren en het interieur is ingericht door designer Dennis Vedder. "Dennis heeft de ruimte erg mooi ingedeeld en goed benut. De buitenkant van het huisje geeft de verkeerde indruk, van binnen is het eigenlijk best ruim!", benadrukt Lilia.

Delfshaven onderneemt 

Er is al jaren vanuit de wijk behoefte aan een herkenbaar informatiepunt voor toeristen en bezoekers van Delfshaven. Uitbreiding van het toeristisch aanbod is dringend nodig om Historisch Delfshaven aantrekkelijk te maken. Veel lokale ondernemers maken interessante producten. De ondernemersvereniging Schiedamseweg verwelkomt dit herkenbaar, iconisch element bij de entree van dit winkelgebied in Delfshaven. "Wij vinden het geweldig dat het brugwachtershuisje weer dagelijks geopend is en dat er producten van lokale ondernemers te vinden zijn. Ook de exposities en mini-concerten juichen we van harte toe. Een echte aanwinst voor Delfshaven!"

Brugwachtershuisje

Het oude, karakteristieke brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug - dat eigendom van de gemeente Rotterdam en een gemeentelijk monument is - heeft al sinds 2006 geen functie meer. Het is sinds 2012 in beheer bij Stichting Brugwachtershuisjes en was in gebruikt voor diverse culturele doeleinden als exposities en mini-concertpodium. De gebruiksmogelijkheden waren beperkt, omdat de ingang zich achter de slagboom bevond. Daardoor stond het huisje er op veel tijden verlaten bij. Met de nieuwe dubbele voordeur is het huisje toegankelijk gemaakt. Stichting Brugwachtershuisjes heeft samen met de Delfshaven Coöperatie, eigenaar Gemeente Rotterdam, ondernemer Lilia Costa, architect Tomaline, aannemer Joep Grooten en Job Durafonds alles op ingezet om dit brugwachtershuisje een permanente bestemming te kunnen geven.

Een bijzonder huisje dat veel in beweging heeft gezet. Met dit huisje is het werk om landelijk brugwachtershuisjes nieuw leven te geven begonnen en daarmee de stichting in 2012. Lotti Hesper maakt al meer dan 10 jaar verwaarloosde plekken mooi met kunstprojecten.

Hesper: "Ik kwam in 2008 voor de liefde in Delfshaven wonen en ik heb toen ruim twee jaar gelobbyd tot ik de sleutel van het huisje had. Ik ben enorm trots dat het huisje nu een winkel is en de wijk hiermee een levendige entree krijgt." Ze vervolgt: "Dit is hergebruik op 9 m2 van een categorie erfgoed waarbij Nederland wereldwijd de meeste brugwachtershuisjes telt. Alleen al zo'n 700 huisjes in Nederland vragen om hergebruik door meer en meer afstandsbediening van bruggen. Amsterdam heeft al 11 hotelsuites is huisjes, voor Rotterdam liggen er kansen om met hergebruik van nog zo'n 15 huisjes de relatie met het water te versterken."

Meer info op www.lildelfshaven.nl


 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden