Wij willen hier blijven!
Wij willen hier blijven! (Foto: naamsvermelding niet nodig)

'Bewoners Bergpolder zijn boos en voelen zich afgedankt'

Rotterdam - Dit bericht kregen we van een bewoner van Bergpolder die zelf liever niet met naam in de publiciteit wil. Iedere Rotterdam kan via www.dehavenloods.nl berichten insturen. 

'De bewoners van het blok Heemskerkstraat/ De Kempenaerstraat/ Talmastraat (het HKT blok) in Bergpolder zijn boos en geschrokken. “Vanwege zeer ingrijpende plannen van onze huisbaas Vestia moeten wij binnen een jaar ons huis verlaten. De hele boel gaat op de schop. Onze huurcontracten worden eenzijdig opgezegd”, aldus bewoonster Mira van de De Kempenaerstraat. Vestia zegt: “Dit is het plan, en daar gaan we niet van afwijken. Er is geen plan B.” Het gaat om 61 woningen uit de jaren 30. Volgend jaar wil Vestia beginnen.'

“Wij als bewoners voelen ons afgedankt. Na jaren netjes de huur betalen, zelf je woning onderhouden met alleen wat hoognodig onderhoud worden we weggestuurd. In ons blok wonen veel mensen met gemiddelde of lage inkomens: kleine zelfstandigen, muzikanten, mensen uit de horeca, de zorg et cetera. Velen wonen hier al 10, 20, zelfs 40 jaar. Wij zijn hier geworteld. We passen op elkaars kinderen, helpen elkaar, zorgen voor elkaar als het nodig is, we hebben geweldige straatfeesten. De sfeer in de wijk is fantastisch. Wij willen dit niet kwijt. En de stad kan ons niet missen, want juist wijken zoals deze vormen met de inwoners mede het karakter van Rotterdam”, aldus Karin van de Talmastraat.

Onmogelijke positie
“Terugkeren mag, maar dat kan niet iedereen zich veroorloven”, zegt Karin. “Alle benedenwoningen worden vrije sector, dus ik als kleine zelfstandige kan sowieso niet terug naar mijn huisje met tuin. De bovenwoningen worden kleiner, en natuurlijk ook duurder. Een huur tot 720 euro wordt als laag gezien maar is voor ons niet betaalbaar. Natuurlijk is verbetering van de woningen hoognodig, want Vestia heeft de afgelopen 20 jaar heel weinig aan onderhoud gedaan. Maar dit plan vinden wij vreselijk. Ik heb gehoord van mensen die er echt van wakker liggen. Dit nieuws is hard aangekomen.”

Wij willen geen ‘wooncarriére’
“Dit plan schreeuwt: ‘Wij willen een mooi Rotterdam, maar liever zonder de Rotterdammers!’. Wij zijn niet de eerste wijk waar men zo rigoureus met de plannen is. Het lijkt erop dat Vestia met deze verbouwing mikt op nieuwe huurders die, zoals dat in het document Woonvisie van de gemeente Rotterdam wordt genoemd, een ‘wooncarrière’ willen maken. Maar wij willen geen wooncarrière, wij willen gewoon betaalbare huisvesting”, aldus Mira.

Lees meer op Facebookpagina Bewonersgroep HKT-blok Heemskerkstraat De Kempenaerstraat Talmastraat.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden