"Tegenwoordig verandert alles zo snel. Je knippert twee keer met je ogen en er zijn zes kroegen bijgekomen. Je knippert nog een keer en er zijn er weer vier verdwenen." (Foto: Caro Linares)
"Tegenwoordig verandert alles zo snel. Je knippert twee keer met je ogen en er zijn zes kroegen bijgekomen. Je knippert nog een keer en er zijn er weer vier verdwenen." (Foto: Caro Linares) (Foto: Carolina Linares)
Rotterdammer van de Week

Het Rotterdam van Sjoerd van Oortmerssen: 'Het verandert hier om de haverklap man!'

Rotterdam - Een dag na het interview stuurt Sjoerd van Oortmerssen een appje met een verwijzing naar een nieuwsbericht waarvan de kop luidt: 'Explosieve stijging horeca in grote steden'. "Kijk, dit bedoel ik nou", voegt de immer goed gesoigneerde presentator eraan toe. "En dan wil jij van mij de leuke plekjes in de stad weten. Het verandert hier om de haverklap man, dat kun je toch allemaal niet meer bijhouden!" De voormalige 'Jakhals' van De Wereld Draait Door heeft een puntje ja. Aan de andere kant hebben we de man die menig festival 'aan mekaar lult' en tegenwoordig meesterlijke minuutjes televisie voor RTV Rijnmond maakt, natuurlijk niet voor niets uitgeroepen tot Rotterdammer van de Week!

Door Raymond Rotteveel

Je klinkt Rotterdamser dan Rotterdam, maar...

"Maar ik ben geboren in Schiedam. M'n moeder komt wel van Zuid, m'n vader van Schiedam. En ik ben zelf opgegroeid in de Hoeksche Waard waar ik tot m'n achttiende heb gewoond. Dat Rotterdamse accent heb ik altijd gehad. Waar dat precies vandaan komt weet ik ook niet, mijn moeder zei vroeger al: 'Praat niet zo plat!' Het zat er gewoon in."

Waar ging je wonen toen je hierheen verhuisde?

"Op de kruising Stadhoudersweg/Statenweg in een studentenflat met drie vriendinnen van m'n zus. Ik was altijd omringd door de vrouwen. Haha, dat was prima toeven daar... Ik heb nooit hoeven wennen aan de stad nee. De Hoeksche Waard klinkt misschien alsof het aan de achterkant van de maan ligt, maar het is net om het hoekie joh. Het enige wat ik ingewikkeld vond, was fietsen in de stad. Ik dacht de eerste keer: Verdomme, ik word hier binnenkort gewoon voor m'n flikker gereden als ik niet oplet."

Een vriend uit het buitenland neem ik als eerste mee naar...

"Het klinkt afgezaagd, maar dan kies ik toch voor Hotel New York. Ik vind dat pand gewoon prachtig, de historie is mooi en het staat op een unieke plek in Rotterdam. Zo'n geweldig bouwwerk tussen al die nieuwbouw... En daar een fruits de mer eten natuurlijk, dan ervaar je de stad. Op die plek komt alles samen: de rivier, de hoogbouw maar ook het authentieke Rotterdam."

Wat is een romantisch plekje om je meisje mee naartoe te nemen?

"Op een broeierige zomeravond zou ik dan een stukkie gaan wandelen langs de Kralingse Plas. De rust een beetje opzoeken. Maar als het de eerste date is, zou ik waarschijnlijk naar een kroeg gaan die niet te ver van m'n huis is haha..."

De gezelligste kroeg?

"Ja, dat weet ik dus niet. Vroeger kon ik dat zo oplepelen, maar tegenwoordig verandert alles zo snel. Je knippert twee keer met je ogen en er zijn zes kroegen bijgekomen. Je knippert nog een keer en er zijn er weer vier verdwenen. Ik kan het gewoon niet meer bijhouden joh."

Je zit altijd strak in het pak, waar haal je die?

"Heb ik geen speciaal adresje voor, overal en nergens. Voor m'n monturen heb ik wel een mannetje. Die zit op de Gerard Scholtenstraat, een brillenzaakje aan huis. Die man, Ad heet ie, heeft een hele collectie. Hij heeft ouwe wijven-brillen, maar ook een laatje met vintage mannen-monturen. Daar ga ik regelmatig langs."

Wat vind je van de hype rond Rotterdam? Ben je bang voor Amsterdamse toestanden qua drukte?

"Twintig jaar geleden liepen we te zeiken dat er niks te doen was en nu is het weer te druk aan het worden. Het is hier verdomme nooit goed! Ik moet bij Rotterdammers wel es denken aan die dichtregel van Cor Vaandrager: 'De kroketten in het restaurant zijn aan de kleine kant'. Dat hoort een beetje bij Rotterdams gezeik. Lopen zeuren over kroketjes. Ja oké, ze zijn misschien wat klein, dat kan gebeuren, maar je hebt verdomme een kroket, loop niet zo te zeiken man!"

Info

Sjoerd maakte filmpjes als Jakhals bij De Wereld Draait Door. Hij was regisseur bij RTLZ, presenteerde bij Villa Achterwerk, werkte voor muziekfestivals en clubs als Now & Wow, Nighttown (later WATT), Rotown en Vibes. Tegenwoordig is Sjoerd onder meer werkzaam als verslaggever van RTV Rijnmond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden