Vanaf nu kunnen klanten van supermarkten ook zien of hun supermarkt meedoet aan het verminderen van voedselverspilling.
Vanaf nu kunnen klanten van supermarkten ook zien of hun supermarkt meedoet aan het verminderen van voedselverspilling.

Rotterdamse supermarkten doneren voedsel aan kwetsbare mensen in de buurt

Rotterdam - Een grote groep supermarkten in Rotterdam redt voedingsmiddelen van de afvalberg door ze te doneren aan sociale organisaties. Deze organisaties bereiden er maaltijden van voor kwetsbare mensen in hun buurt. Het zijn al 34 supermarkten, eerst vooral op Zuid maar nu in de hele stad. 

Stichting Voedselsurplus, initiatiefnemer van de donaties, heeft de supermarkten in contact gebracht met de sociale organisaties. "De supermarkten gaan voedselverspilling te lijf en steunen mooie initiatieven in de buurt" aldus Berend Maten van de stichting, "Op deze manier wordt voedselverspilling omgezet in lokale betrokkenheid". De donaties leveren inmiddels een bijdrage aan meer dan 3.000 maaltijden per week. In de afgelopen twee  jaar heeft dit een CO2-reductie van 250 ton opgeleverd.

Stichting Voedselsurplus startte in 2017, ondersteund door de gemeente Rotterdam, in Charlois met het koppelen van supermarkten aan sociale organisaties en is al snel in andere delen van Zuid aan de slag gegaan. In 2018 is de rest van Rotterdam aangesloten en inmiddels doneren 34 supermarkten hun overschotten aan sociale organisaties in de buurt. Grootste deelnemer is Albert Heijn, die met meer dan 20 supermarkten is aangesloten. Daarnaast doen ook supermarkten van Plus en andere landelijke ketens mee.

Sociale organisaties kunnen de voedingsmiddelen goed gebruiken. Het biedt hen mogelijkheden om het geld dat ze besparen op de inkoop in te zetten voor andere activiteiten. Een grote groep organisaties doet mee, waaronder het Leger des Heils, Gaarkeuken Rotterdam en Hotspot Hutspot.

Vanaf nu kunnen klanten van supermarkten ook zien of hun supermarkt meedoet aan het verminderen van voedselverspilling. Op de deur is een sticker aangebracht en bij de AH zijn schapkaartjes te zien waarop staat dat voedselverspilling wordt voorkomen en voedsel gedoneerd wordt aan sociale organisaties in de buurt.

Meer berichten