Erasmus MC zuivert en verwerkt voortaan eigen afval

Rotterdam - Op 22 maart heeft Erasmus MC het zogenaamde Pharmafilter officieel in gebruik genomen in tegenwoordigheid van de Rotterdamse wethouder Arno Bonte. Afval dat op de afdelingen wordt afgevoerd via vermalers wordt door het systeem verwerkt.

Het systeem zuivert het afvalwater en verwerkt het ziekenhuisafval. Met het Pharmafilter regelt het Erasmus MC de eigen afvalverwerking en waterzuivering. Dit begint op alle afdelingen waar Tontos (vermalers) staan die normaal en specifiek afval en biologisch afbreekbare materialen afvoeren via de riolering naar het Pharmafiltersysteem onder in het gebouw.

Met de introductie van wegwerpmaterialen ontstaat een veiliger en meer hygiënische situatie voor de patiënt, de medewerker en de ziekenhuisomgeving. Ook zijn er minder logistieke bewegingen in het ziekenhuis nodig om afval af te voeren. Het systeem reduceert de afvalstroom via eenvergistings- en ontwateringsstap. De installatie zet organisch afval, waaronder wegwerpmaterialen van bioplastics, faeces en etensresten, om in biogas. Het resultaat is aanzienlijk minder afval. Bovendien geeft het systeem uitsluitend schoon water zonder medicijnresten terug aan het oppervlaktewater van Rotterdam. Het Erasmus MC wil in de toekomst het water op meerdere plekken hergebruiken.

Meer berichten