Nauwelijks nog onrkuid in de snoeptuintjes aan de Söderblomplaats.
Nauwelijks nog onrkuid in de snoeptuintjes aan de Söderblomplaats. (Foto: )

Leerlingen helpen groen Söderblompaats onderhouden

Rotterdam - Snoeptuintjes zijn het, bij de Söderblomplaats. Er staan bijvoorbeeld bessenstruiken waar de bewoners van kunnen plukken. Er er staat nauwelijks onkruid. Want de bewoners worden geholpen met het bijhouden van het groen door een groep scholieren uit Overschie.

Door Nanda van Heteren

Vier leerlingen van het Passer College uit Overschie en hun docent Frits Lentze helpen sinds vrijdag 22 februari een dag per maand mee met het groen onderhouden van de tuinen voor de appartementen van de Söderblomplaats in Ommoord.

Groentechniek

Lentze geeft normaliter het vak algemene techniek. Op vrijdag is hij ook verantwoordelijk voor het vak groentechniek, omdat de desbetreffende docent op vrijdag niet werkt.

"Ik werd voor dit project benaderd door een collega, zij had contact met Margot Odijk (initiatiefneemster, red.) met vraag of wij het plantsoen wilden bijhouden. Ik vind het leuk om met de leerlingen te doen. Het is buiten de muren van het schoolgebouw en zo kan ik ook ander werk laten zien dan dat ze op school in de les doen."

De docent geeft aan dat er achter de schermen aan de gemeente Rotterdam voorgesteld is om stageplekken voor zijn leerlingen te regelen. "Zij worden dan begeleid in een team waar ieder zijn ding doet, je hebt dan echt met de werkelijkheid te maken."

De reden dat Lentze zich hard maakt voor 'zijn jongens', is omdat zij via deze weg hun eigen waardering krijgen vanuit bijvoorbeeld de bewoners. "Wij werken met autistische kinderen op een speciale voortgezet onderwijs. Op een praktijkschool vind ik het belangrijk dat zij ook in het echte leven kunnen meedraaien."

In de ogen van de docent hebben de leerlingen het leuk tijdens het plantsoen bijhouden. "Zij hebben een taak en die is nuttig. Op school gaan zij om met zwerfvuil, maar dit is van bewoners. Zij krijgen dus complimenten en waardering van die bewoners."

Netjes

Initiatiefnemer Margot Odijk van de tuinen aan de Söderblomplaats is ook te spreken over dit project: "Ik vind het geweldig! Natuurlijk omdat wij een contract hebben met deze leerlingen dat de tuintjes netjes gehouden worden, maar ook omdat ik hen een kans gun binnen een woongemeenschap om daar hun inzet te tonen. De docent is echt goed met de kinderen. Hij benadert ze positief en kan goed met de jongens omgaan."

De jongens ondersteunen Gerard van der Spek, hij is een van de bewoners die normaal gesproken de snoeptuintjes bijhoudt. "De leerlingen ondersteunen mij waar nodig. Het is dus een Rotterdam -. In principe halen wij met zijn allen het onkruid eruit waar dat moet en vanaf dan houden we de tuinen bij. Wat ook leuk is: in een van de snoeptuintjes staan allemaal bessenstruiken. Er zijn verschillende bessen, waaronder aalbessen, deze mogen de bewoners gewoon plukken om te eten."

Meer berichten