Nederlands leren bij zorgstage: 'Een gebaar kan ook veel zeggen'


Foto: Els Neijts

Nederlands leren bij zorgstage: 'Een gebaar kan ook veel zeggen'

Rotterdam - Docent Jana Krocková wil niets liever dan haar zorgassistenten in opleiding enthousiast maken voor het vak. Door haar eigen Tsjechische achtergrond begrijpt ze hoe lastig het is om anderstalig én zonder werk te zijn. "Dan is een baan in de zorg eigenlijk het allerbeste. Van menselijk contact leer je heel veel. Ook over gevoelens en Nederlandse gewoontes."

Door Els Neijts

De Albeda-leerlingen Lelas, Abdullah en Murad komen oorspronkelijk uit Syrië, Nicky uit Curaçao en Junaid uit Afghanistan. Alle vijf hebben ze hun hart aan de zorg verpand, ook al was dat niet altijd hun eerste keuze. Abdullah: "Mijn droombaan is apotheker, maar ik moest ergens beginnen. Ik wil alles leren en weten." Nicky zorgde als klein meisje al voor haar oma en heeft nooit meer iets anders gewild. Murad had eigenlijk de politie in zijn hoofd, maar moest eerst op een lager niveau instromen. "Toen ik aan mijn stage begon, heb ik me ook bij het Aafje flexbureau ingeschreven en spring ik de facilitaire diensten bij. Door de ervaring die ik daar heb opgedaan ben ik inmiddels gevraagd voor een échte baan."

De studenten zorgassistent MBO 1 nemen behalve hun stageverplichtingen ook een aantal uren vrijwilligerswerk op zich. Participatiecoördinator vrijwilligers van Aafje, Elly Kamperman, merkt regelmatig hoe blij de bewoners van Schiehoven worden van hún stagiairs. "Als ze bijvoorbeeld op vakantie zijn worden ze echt gemist. Ze worden een beetje als kleinkinderen." Abdullah (18) moet daar hartelijk om lachen. "Nou, ik kom ook bij een mevrouw die regelmatig denkt dat ik haar man ben."

Niet alleen de stagiairs, ook een deel van de bewoners van Schiehoven is anderstalig. Dan bestaat de communicatie uit veel handen- en voetenwerk weet Lelas. "Dan kan een gebaar ook heel veelzeggend zijn." Abdullah doet qua taalvaardigheid vooral zijn voordeel in het contact met 'meneer Jan'. "Die is nog helemaal bij de les. We schrijven samen verhaaltjes. Daar leer ik héél veel van."

De jongens en meiden zijn het er over eens dat ze ook van elkaar leren. En van mevrouw Jana! "Je weet van elkaar waar je het over hebt en deelt dat", legt Abdullah uit. "Ook emoties! Dat is heel anders dan een stageplek bij bijvoorbeeld Kruidvat. Daar vraag je hooguit of iemand een klantenkaart heeft. Mevrouw Jana geeft ons bij Aafje drie keer per week zorgles in het Nederlands. Dan praten we over alles wat we meemaken en nieuw voor ons is."

'Mevrouw Jana' was in Tsjechië docent Russisch, maar werkt al bijna twintig jaar bij het Albeda.Vandaag de dag dus bij het Startcollege Anderstaligen. Ze staat anderstalige jongeren bij in hun traject naar een baan in de zorg. "Ik ben Aafje heel dankbaar voor deze stageplekken. Omdat het om een stage gaat, hebben de leerlingen alle tijd voor de bewoners. Daardoor snijdt het mes aan twee kanten."

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden