Foto:

Emir (15) rapt tegen wapengeweld: 'Geen haat, maar verdraagzaamheid'

Rotterdam - "Last thing we need is a guy with a gun killin" bezwoer Emir Dereli (15), aka Lil Reli, zes maanden geleden in zijn eerste officiële rap SAFE. Hij benoemt in zijn track een aantal slachtoffers van wapengeweld, zoals één van zijn voorbeelden, rapper Feis. Niet wetende dat er een half jaar later aan de andere kant van de wereld 'in één klap' (in Nieuw-Zeeland) tientallen slachtoffers bij zouden komen.

Door Els Neijts

Toen zijn ouders de lyrics voor het eerst onder ogen kregen, hielden ze het niet droog. "Ineens bleek hoe volwassen hij in korte tijd was geworden", glimlacht moeder Türkan. Ook vader Ozan is trots. "Zo lang hij dit soort boodschappen blijft uitdragen zullen we hem zo goed als we kunnen steunen."

Emir is bepaald geen jongen van de straat. Toen hij twee was kwam het gezin vanuit Istanboel naar Rotterdam vanwege vaders werk. Vader is bankmanager en moeder had in Turkije een loopbaan in de textielgroothandel. Hij zit samen met zijn tienjarige broertje op de Engelstalige Rotterdam International School. Toch was het verse raptalent al jong in de ban van rap en de hiphop-wereld. "Rap wint steeds meer terrein omdat je er een boodschap in kunt uitdragen. Mijn boodschap is er één van verdraagzaamheid in plaats van haat. Wapengeweld is wereldwijd een groot probleem, ook in Rotterdam. Dat moet stoppen! Er zijn rappers, maar ook veel andere mensen, die wapenbezit als iets goeds zien. Ik beweer het tegendeel."

Ondanks zijn positieve insteek kan Emir in de scene best door de deur met de jongens van de harde school. "Ik krijg best respect. Zolang ik mijn punt maar kan bewijzen én aantonen hoe het ook anders kan. Via Instagram heb ik daar ook veel contact over met rappers uit de States."

Na de dood van Feis deed burgemeester Aboutaleb een aantal stevige - negatieve - uitlatingen over de mentaliteit binnen de hiphopscene. Emir vond die te kort door de bocht, schreef hem een mail en voegde daar zijn track bij. "Volgens mij heeft hij hem beluisterd. Ik weet niet zeker of het rechtstreeks daardoor komt, maar een paar weken geleden stond ineens stadsmarinier Ondermijning Marcel de la Haye bij ons op de stoep om met me te praten. Ik mocht zelfs advies aandragen!"

De stadsmarinier twitterde na zijn bezoek dat hij Emir had gesproken en deed er de link van SAFE naar Soundcloud bij. Dat heeft Emir waarschijnlijk extra in de kijker gespeeld. Hij is dan ook druk bezig met een volgende track. Thuis, in zijn eigen zolderstudio. "Ik heb de beste spullen die er zijn", knikt hij met een zijdelingse blik naar zijn vader. Die lacht: "Hij heeft alles zelfs geschreven, gerapt, geproduceerd en geëdit, maar wij hebben hem gesponsord. Zo lang hij de goede boodschap uitdraagt steunen we hem in zijn talenten. Hij blijkt ook te kunnen acteren. Zijn gevoel voor rechtvaardigheid zit in de familie, maar als ouders moet je óók het verschil tussen goed en slecht meegeven."

SAFE is inmiddels behalve op SoundCloud ook op Spotify en iTunes te beluisteren.

Meer berichten