BMX-freestyler Shanice Silva Cruz en de achterwaartse salto

Rotterdam - Shanice Silva Cruz is de 'Epke Zonderland' in de BMX-freestyle. Voortdurend op zoek naar een hogere moeilijkheidsgraad leeft ze toe naar de Olympische Spelen. Ze was al de eerste vrouw ter wereld die de voorwaartse salto onder de knie kreeg. Komend seizoen wil ze na die 'frontflip' ook de 'flipwhip' laten zien in een wedstrijd.

Door Emile Hilgers

In een training is het Shanice al meermalen gelukt om de achterwaartse salto met een volledige draai van het fietsframe uit te voeren. "Voor je zo'n nieuwe trick in een wedstrijd doet, wil je zeker weten dat het dié dag, op dié plek, zal lukken. Want als je valt bij BMX-freestyle, ben je weg. De kampioen van de World Tour bij de mannen viel op het WK en werd laatste."

Zelf had ze eind vorig jaar ook pech op het toernooi om de wereldtitel. Een jaar eerder werd ze zevende bij de vrouwen, nu kwam ze na een val in de kwalificatie niet hoger dan de 26ste plaats. In eigen land wordt Shanice bij wedstrijden normaliter bij de mannen ingedeeld. In december was er voor het eerst een aparte categorie voor de vrouwen en pakte ze haar eerste nationale titel. Dat er maar twee andere deelneemsters waren, doet niets af aan de prestatie. En het is belangrijk voor de ontwikkeling van de sport, vindt Shanice, dat er nu ook een platform is voor de vrouwen.

BMX was al een Olympische sport, maar naast het racen staat voor Tokyo 2020 nu ook BMX-freestyle op het programma. Ook dat ziet de 26-jarige Rotterdamse als een erkenning. Ze was twaalf toen ze haar eerste tricks oefende, in eerste instantie naast thaiboksen. "Die sporten zijn allebei wild, maar op een gegeven moment moest ik kiezen", vertelt ze. "En BMX is toch meer iets bijzonders."

Daarna volgden jaren van 'hard work'. Van vallen en opstaan, van oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Voor Shanice geen probleem. Ze is een doorzetter, een bijtertje. Niet alleen in de sport, ook met alles er omheen. Ze traint met een Nederlandse selectie maar heeft nog niet de A-status van NOC*NSF. Een fietssponsor heeft ze wel, maar de reiskosten moet ze zelf bekostigen. "Daar heb ik allerlei creatieve manieren voor", zegt ze lachend. "Van armbandjes verkopen tot koffie brengen bij de buren."

Dat ze als fulltime sporter toch betrekkelijk onbekend is in eigen stad en land, vindt Shanice niet zo'n probleem. "Underdog zijn biedt ook voordelen, je kunt je bijvoorbeeld beter concentreren op je sport. Ik train zes dagen in de week, meestal in Eindhoven, soms bij DANSH Urban Gym in het Hefpark. BMX-freestyle is een kleine sport. Misschien verandert het door de Olympische Spelen. Het zijn dezelfde rijders en dezelfde tricks als op de World Tour en het WK, maar dan kijkt opeens iedereen ernaar. Daar wil je bij zijn en iets moois laten zien!"

Om zich te plaatsen voor Tokyo 2020 wil Shanice Silva Cruz in de ICU World Tour punten pakken. Eerst op 16 april in Japan, daarna in Frankrijk en China. Lukt het met TeamNL niet, dan kan ze zich op het WK individueel kwalificeren.

Meer berichten